Amsterdam The Netherlands

Αξιοθέατα στο Άμστερνταμ

Τι αξίζει να δείτε στο Άμστερνταμ

Το 'Αμστερνταμ είναι η πρωτεύουσα της Ολλανδίας, και είναι τοποθετημένο στα νότια του βόρειου τμήματος της Ολλανδίας. Είναι διεθνώς γνωστή για το ιστορικό της λιμάνι, το μουσείο Rijksmuseum , την περιοχή red-light του Wallen, τις ελεύθερες καφετέριες και καταστήματα ,τα κανάλια της κ.τ.λ. Κατά τη διάρκεια της χρυσής Ολλανδικής εποχής υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια στον κόσμο , με τεράστια εμπορική ανάπτυξη και έγινε σημαντικό κέντρο για χρηματοδότηση και διαμάντια. Η πόλη ξεκίνησε στα τέλη του 12ου αιώνα ως ένα μικρό χωριό ψαράδων και αναπτύχθηκε έτσι ώστε να γίνει η μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας με πληθυσμό 743,027 κατοίκους. Η μείζονα περιοχή έχει πληθυσμό 1,021,870 κατοίκους και είναι μέρος του συγκροτήματος της μητροπολιτικής περιοχής Randstand, με πληθυσμό 6,659,300 κατοίκους . Η ονομασία Amsterdam είναι παράγωγο των λέξεων Amstel και dam, που σημαίνει "ένα φράγμα στον ποταμό Amstel". Το 'Αμστερνταμ έχει ένα ευρύ φάσμα ψυχαγωγικών και πολιτιστικών αξιοθέατων, που ξεκινά από υπέροχα παλιά κτήρια, όπως το Oude -Kerk και καταλήγει σε μουσεία, όπως το μουσείο Hash marihuana. Τα μουσεία είναι ο βασικός πόλος έλξης τουριστών του 'Αμστερνταμ. Ο καθένας μας γνωρίζει το μουσείο Rijksmuseum, το μουσείο Van Gogh και το μουσείο Stedelijk. Το 'Αμστερνταμ διαθέτει πάνω από 50 μουσεία,τα οποία προσελκύουν πολλές χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Dam square

Το Dam square είναι το κέντρο και η καρδιά του 'Αμστερνταμ. Εδώ έχουν εξελιχθεί πολλά ιστορικά δράματα υπήρξε περιοχή υποδοχής του Ναπολέοντα και των στρατευμάτων του κατά τη διάρκεια του 1808, όταν και πήρε στα χέρια του τη διοίκηση της πόλης. Η εντυπωσιακή ιστορία του Dam square είναι πολύ καλά τεκμηριωμένη στο ιστορικό μουσείο του 'Αμστερνταμ. Το βασιλικό ανάκτορο (Koninklijk Paleis) που κυριαρχεί στο Dam square χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά ως δημαρχείο, τα κλασσικά και υπέροχα γλυπτά του προσδίδουν τεράστια αίγλη στην πόλη του 'Αμστερνταμ και στην κυβέρνησή της. Παρά την ταραγμένη ιστορία της, σήμερα η Dam Square είναι ένα ειρηνικό μέρος, καταφύγιο για εκατοντάδες περιστέρια, που προσφέρει ανάπαυλα στους κουρασμένους τουρίστες.

Τα κανάλια του 'Αμστερνταμ

Ο αριθμός των καναλιών έχει οδηγήσει το 'Αμστερνταμ να γίνει γνωστό ως η Βενετία του βορρά. Έτσι, ένα ταξίδι στο 'Αμστερνταμ δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένο χωρίς μία βόλτα με βάρκα. Μία περιήγηση στα κανάλια του 'Αμστερνταμ μπορεί να είναι εντυπωσιακή και χαλαρωτική τη μέρα, ενώ ταυτόχρονα γοητευτική και ρομαντική το βράδυ όταν πολλά από τα σπίτια και τις γέφυρες είναι φωτισμένα. Τα τέσσερα βασικά, κεντρικά κανάλια της πόλης είναι τα εξής : Prinsengracht, Herengracht, Keizersgracht και Singel. Υπάρχουν επίσης πολυάριθμα μικρά κανάλια στη συνοικία του Jordaan, από τα οποία τα Brouwersgracht, Bloemgracht και Leliegracht είναι εξαιρετικά γραφικά.

Magere Brug

Η Magere Brug ή ? Skinny Bridge? είναι η πιο διάσημη γέφυρα του 'Αμστερνταμ. Είναι μία παραδοσιακή Ολλανδική γέφυρα δύο κομματιών, μεταβλητού μήκους, που συνδέει τις όχθες του ποταμού Amstel. Κατά προσέγγιση, η γέφυρα ανοίγει κάθε 20 λεπτά, ώστε να διέρχονται οι βάρκες από τη μία στην άλλη πλευρά του ποταμού. Η γνήσια γέφυρα χτίστηκε το 1670 αλλά καθώς η κυκλοφοριακή κίνηση αυξήθηκε στον ποταμό μία πλατύτερη γέφυρα χτίστηκε για να αντικαταστήσει τη στενή.

Rembrandtplein (πλατεία)

Το Rembrandtplein είναι συνδεδεμένο με μπαράκια, εστιατόρια ,καφετέριες και ξενοδοχεία και είναι ένας επιπλέον τουριστικός μαγνήτης. Ένα δημοφιλές κέντρο για νυχτερινή ζωή. Επίσης περιλαμβάνει παραδοσιακά Ολλανδέζικα μπαράκια με ζωντανή Ολλανδέζικη μουσική. Το καλοκαίρι οι εξέδρες είναι γεμάτες από κόσμο, που απολαμβάνει ένα ποτό ή παρακολουθεί τον κόσμο να πηγαινοέρχεται. Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται ένα μικρό, αλλά ευχάριστο πάρκο, όπου μπορεί κανείς να ξεκουραστεί και να θαυμάσει το άγαλμα του Rembrandt. Γύρω από την περιοχή μπορείτε να βρείτε ποιοτικά νυχτερινά clubs ,gay venues, σεβαστούς διαπραγματευτές διαμαντιών και αναπόφευκτα, καταστήματα ενθυμίων.

Αγορά Albert Cuyp

Η αγορά του Albert Cuyp είναι η πιο γνωστή και πολυσύχναστη εξωτερική αγορά της Ευρώπης. Έλκει χιλιάδες τουρίστες καθημερινά και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τα Σάββατα. Υπάρχουν πάνω από 300 πάγκοι και μία αλληλουχία από φρέσκα προϊόντα και ρούχα με τιμές που κυμαίνονται στις φθηνότερες του 'Αμστερνταμ. Η αγορά βρίσκεται στην περιοχή Pijp και είναι περιτριγυρισμένη από ευχάριστες καφετέριες και μικρά καταστήματα.

Artis zoo

Το Artis zoo είναι ο παλαιότερος ζωολογικός κήπος της Ολλανδίας. Αποτελείται από τέσσερις βασικές περιοχές : το ζωολογικό κήπο, το πλανητάριο, τους βοτανικούς κήπους και το γεωλογικό και ζωολογικό μουσείο. Στο ζωολογικό του κήπο θα βρείτε ζώα απ? όλο τον κόσμο. Επιπρόσθετα, ένα κανάλι - ενυδρείο σας δείχνει ποια ζώα περιπλανιούνται στα κανάλια του 'Αμστερνταμ. Στους ειρηνικούς κήπους του μπορείτε να βρείτε γέρικα δέντρα και αγάλματα από σύγχρονους καλλιτέχνες, όπως επίσης και ένα εντυπωσιακό, τροπικής βλάστησης θερμοκήπιο. Το γεωλογικό μουσείο απεικονίζει το πώς ο πλανήτης εξελίσσεται με το πέρασμα τεσσάρων εκατομμυρίων χρόνων.

Voldelpark

Το Voldelpark βρίσκεται στο νότιο τμήμα του 'Αμστερνταμ. Ακριβώς 5 λεπτά με τα πόδια από το Leidseplein και σε απόσταση που διανύεται με τα πόδια από το Rijksmuseum, το Stedelijk Museum και το Van Gogh Museum. Με 10 χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο το Vondelpark είναι το πιο διάσημο πάρκο της Ολλανδίας.

Βοτανικοί Κήποι

Το 'Αμστερνταμ έχει ένα μεγάλο και ελκυστικό βοτανικό κήπο που ονομάζεται Hortus Botanicus. Είναι ένας από τους παλιότερους στον κόσμο (1632). Έχει περισσότερα από 6,000 φυτά και μερικά από τα φυτά είναι πραγματικά μοναδικά, όπως οι 2,000 χρόνων αθάνατοι κάκτοι. Στον πρόσφατα ανακαινισμένο πορτοκαλεώνα του Hortus Botanicus, μία υπέροχη καφετέρια με τεράστιους εξώστες ανοίγει στον κήπο και καλωσορίζει τους επισκέπτες. Είναι τοποθετημένος σε μικρή απόσταση, που διανύεται με τα πόδια, από το Rembrandts House, πολύ κοντά στο ζωολογικό κήπο, στο Μουσείο εβραϊκής ιστορίας και στο Resistance Museum. Το Hortus Botanicus παραμένει μία ευχάριστη ειρηνική όαση στο απασχολημένο και πολυπληθές κέντρο του 'Αμστερνταμ.

Μουσεία του 'Αμστερνταμ

Τα μουσεία του 'Αμστερνταμ είναι ο βασικότερος πόλος έλξης τουριστών. Το μουσείο Rijksmuseum, το Van Gogh Museum και το Stedelijk Museum είναι οι πιο δημοφιλής επιλογές. Το 'Αμστερνταμ διαθέτει πάνω από 50 μουσεία ,τα οποία προσελκύουν πολλές χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Προβάλλοντας τη χρυσή εποχή της μαγευτικής ζωγραφικής, μπορείτε να θαυμάσετε έργα μοντέρνας τέχνης, τύπου, ταινιών, θεάτρου, μουσεία φωτογραφίας και μερικές Ολλανδικές πηγές απόλαυσης όπως η εμπειρία της Heineken, το μουσείο του Ajax και το μουσείο των πλεούμενων κατοικιών. Για τα παιδιά υπάρχει το εντυπωσιακό NEMO, ένα επιστημονικό και τεχνολογικό μουσείο, τοποθετημένο σε ένα κτήριο με σχήμα βάρκας. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το ναυτιλιακό μουσείο, με αντίγραφα από Ολλανδικά εμπορικά πλοία, τοποθετημένα στο βάθος.

Ιστορικό μουσείο του 'Αμστερνταμ

Το μουσείο παρουσιάζει την εξέλιξη του 'Αμστερνταμ από την εποχή που ήταν ένα ταπεινό ψαροχώρι πάνω στον 'Αμστελ κατά το Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Το μεγαλύτερο μέρος του μουσείου είναι επικεντρωμένο στο εμπόριο και τον πολιτισμό της χρυσής εποχής του 'Αμστερνταμ, κατά τον 17 αιώνα, όταν η πόλη ευημερούσε. Στις τρεις βασικές εκθέσεις καλύπτονται τα διάφορα στάδια της ανάπτυξης της πόλης, από το 1350 μέχρι σήμερα. Η σειρά ομαδικών πορτρέτων πολιτοφυλάκων είναι ένα από τα κορυφαία στοιχεία της συλλογής. Αξίζει να δείτε: * Η αγορά των λουλουδιών του Γκέριτ ΜπέρκχεΪντε * Πινακοθήκη Πολιτοφυλακής * Μάθημα ανατομίας του Δρ. Ίαν Ντέλχμαν * Rijksmuseum Amsterdam (Ρέικσμουζέουμ) Το μουσείο Rijksmuseum είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ολλανδίας, με περισσότερους από χίλιους επισκέπτες το χρόνο. Το Rijksmuseum είναι ένα οικείο ορόσημο του 'Αμστερνταμ και προικίζει με μία απαράμιλλη ομορφιά την Ολλανδική συλλογή έργων τέχνης, από τα πρώτα θρησκευτικά εργαστήρια ως τη χρυσή εποχή. Το τεράστιο αυτό μουσείο άνοιξε το 1885. Εκείνη την εποχή το νεογοτθικό του στυλ σχολιάστηκε πικρόχολα από την προτεσταντική κοινότητα της πόλης. Στο μουσείο περιλαμβάνονται οι καλύτεροι πίνακες που αντιπροσωπεύουν την ολλανδική ζωγραφική ανάμεσα στους οποίους έργα των Φρανς Χαλς, Βερμέερ μέχρι τον Ρέμπραντ.

Οικία 'Αννας Φρανκ

Η οικία της 'Αννας Φρανκ στο κέντρο του 'Αμστερνταμ, είναι η κρυφή περιοχή, όπου η 'Αννα Φράνκ έγραφε το ημερολόγιό της, κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Το αυθεντικό ημερολόγιο είναι τοποθετημένο ως κομμάτι των μόνιμων εκθεμάτων του Anne Frank House.

Museum van Loon

Ένα εντυπωσιακό σπίτι στο κανάλι στο κέντρο του 'Αμστερνταμ . Εδώ έχετε τη δυνατότητα να μπείτε σε ένα σπίτι, από τότε που ο ιδιοκτήτης του, της αριστοκρατικής γενιάς του Van Loon, αποφάσισε να το εκθέσει στο δημόσιο κοινό. Ένα υπέροχο ιδιωτικό μουσείο που παρουσιάζει τη ζωή της υψηλής κοινωνίας στην πόλη του 'Αμστερνταμ.

Van Gogh Museum

Το μουσείο διαθέτει 200 έργα ζωγραφικής και 550 σκίτσα, που δείχνουν όλες τις ψυχικές διαθέσεις του Van Gogh. Αυτά συνδυάζονται με τα εκατοντάδες γράμματα του Van Gogh στον Theo, και τις συλλεκτικές δουλειές των φίλων και των συγχρόνων του, από τον βασικό πυρήνα της συλλογής του μουσείου.

Βάαχ

Είναι η πιο παλιά πύλη του Amsterdam που χτίστηκε το 1488. Εδώ γίνονταν δημόσιες εκτελέσεις. Από το 1617 στο κτίριο ζύγιζαν οι χωρικοί τα προϊόντα τους και πλήρωναν τον αντίστοιχο φόρο. Διάφορες συντεχνίες εγκαταστάθηκαν στις πάνω αίθουσες. Ο κεντρικός οχταγωνικός πύργος προστέθηκε το 1691. Το κτίριο ελέγχου βάρους έκλεισε στις αρχές του 19ου αιώνα και από τότε το Βάαχ έχει στεγάσει ένα κατάστημα επίπλων, μια ακαδημία ξιφασκίας, 2 μουσεία και σήμερα ένα εστιατόριο.

Μουσείο Rembrandt

Ο Ρέμπραντ εργάστηκε και δούλεψε σε αυτό το σπίτι από το 1639 έως το 1656. Ζούσε με το γυναίκα του και το γιο τους. Εδώ φιλοτέχνησε πολλούς από τους διασημότερους πίνακες του, στο εργαστήριο του πρώτου ορόφου. Στη σοφίτα δίδασκε. Στη θαυμάσια συλλογή από έργα χαρακτικής και σχέδια του Ρέμπραντ περιλαμβάνονται διάφορες αυτοπροσωπογραφίες που απεικονίζουν τον καλλιτέχνη σε διάφορες διαθέσεις. Το εσωτερικό ανακαινίστηκε και διακοσμήθηκε με διάφορα έργα τέχνης. Μια νέα πτέρυγα με κατάστημα προστέθηκε πρόσφατα.

Εβραϊκό Ιστορικό Μουσείο

Αυτό το συγκρότημα τεσσάρων συναγωγών χτίστηκε από τους Εβραίους Ασκενάζι το 17ο και 18ο αιώνα και λειτούργησε ως μουσείο το 1987. Μέχρι το Β' Παγκόσμιο πόλεμο, οι συναγωγές ήταν το κέντρο της ζωής των Εβραίων του 'Αμστερνταμ. Αναστηλώθηκαν κατά τη δεκαετία του '80 και συνδέθηκαν με εσωτερικούς διαδρόμους. Εκθέσεις τέχνης και θρησκευτικών αντικειμένων σκιαγραφούν τον εβραϊκό πολιτισμό και την ιστορία του ιουδαϊσμού στην Ολλανδία.

'Αουντε Κερκ (Παλιά εκκλησία)

Η πρώτη 'Αουντε Κερκ χρονολογείται από τις αρχές του 13ου αιώνα. Τότε ήταν μια ξύλινη εκκλησία σε ένα νεκροταφείο. Το σημερινό, γοτθικό οικοδόμημα είναι του 14ου αιώνα και από εκκλησία με μία μόνο πτέρυγα εξελίχθηκε σε βασιλική. Αφού επεκτάθηκε, το κτίριο έγινε τόπος συγκέντρωσης για εμπόρους και καταφύγιο για τους φτωχούς. Οι πίνακες και τα αγάλματά της καταστράφηκαν μετά τη μεταρρύθμιση το 1578, αλλά η επιχρυσωμένη οροφή και τα βιτρό στα παράθυρα παρέμειναν άθικτα. Το μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο προστέθηκε το 1724. Το λιτό εσωτερικό έχει αλλάξει από τότε.

Νιούβε Κερκ (Νέα εκκλησία)

Η δεύτερη εκκλησία της ενορίας του 'Αμστερνταμ χρονολογείται από τα τέλη του 14ου αιώνα, καθώς αυξανόταν ο πληθυσμός στο 'Αουντε Κερκ. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της καταστράφηκε αρκετές φορές από φωτιά, ξαναχτίστηκε και μετά τη μεταρρύθμιση, απογυμνώθηκε από τη διακόσμησή της. Τελικά μετά το 1650 απέκτησε το σημερινό της μέγεθος. Από το 1814 όλοι οι Δανοί μονάρχες συγκεντρώνονταν εδώ. Σήμερα λειτουργεί επίσης και ως πολιτιστικό κέντρο. Η προτεσταντική αυτή εκκλησία έχει ένα εντυπωσιακό εκκλησιαστικό όργανο και έναν ακόμα πιο εντυπωσιακό άμβωνα, για τον οποίο χρειάστηκαν 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Κέντρο επιστημών ΝΕΜΟ

Τον Ιούνιο του 1997, το εθνικό κέντρο επιστημών της Ολλανδίας μετακόμισε σε αυτό το κτίριο το οποίο εξέχει 30 μέτρα από το νερό. Το Νέμο παρουσιάζει τεχνολογικές καινοτομίες κατά τρόπο που επιτρέπει στον επισκέπτη να εκφράσει τη δημιουργικότητά του. Μπορείτε να μπείτε στην εικονική πραγματικότητα, να χειριστείτε τον πιο σύγχρονο βιομηχανικό εξοπλισμό υπό την καθοδήγηση ειδικών και να χρησιμοποιήσετε τη τεχνολογία για να δημιουργήσετε τέχνη. Το κέντρο χωρίζεται σε πέντε θεματικές ζώνες (Διαδραστικότητα, Τεχνολογία, Ενέργεια, Επιστήμη, Ανθρωπότητα) καθεμία από τις οποίες ανακαινίζεται κάθε τρία χρόνια ώστε να συμβαδίζει με τις επιστημονικές εξελίξεις. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν σε παιχνίδια, πειράματα, επιδείξεις, εργαστήρια ή να παρακολουθήσουν διαλέξεις, ταινίες ακόμα και εκπαιδευτικές παραστάσεις. Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ο χώρος μετατρέπεται σε παραλία. Είναι γνωστό για τη ζωντανή μουσική που παίζεται εδώ, αλλά και τους διάσημους καλλιτέχνες που κατά καιρούς φιλοξενεί όπως Sting, Rolling Stones, Joss Stone και πολλούς άλλους. Ορισμένες μέρες της εβδομάδας διοργανώνει βραδιές jam.

Ταξιδιωτικός Οδηγός

Pamediakopes.gr > Ξενοδοχεία > Αξιοθέατα