Athens Greece

Μετακίνηση στην ΑΘήνα

Λεωφορεία και Τρόλλεϋ

Η πόλη της Αθήνας και τα προάστια της συνδέονται με ένα ευρύτατο δίκτυο που περιλαμβάνει λεωφορεία και τρόλεϊ. Μπορείτε να προμηθευτείτε τους κατάλληλους χάρτες και τα απαραίτητα βιβλιαράκια-οδηγούς, που περιλαμβάνουν αναλυτικές πληροφορίες, για τον προορισμό και τη διαδρομή που ακολουθούν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Μπορείτε να τους βρείτε στον ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής) ή να επισκεφτείτε το αντίστοιχο site www.oasa.gr. Βέβαια στο μπροστινό μέρος του λεωφορείου ή του τρόλεϊ , πάντα γράφεται ο κωδικός της διαδρομής και ο προορισμός, αλλά μη διστάσετε να ρωτήσετε και κάποιον περαστικό. Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε στα ειδικά εκδοτήρια ή σε περίπτερα. Υπάρχει το κανονικό που στοιχίζει 0,50€ και το μειωμένο που στοιχίζει 0,25 Ευρώ. Όταν επιβιβαστείτε, ακυρώστε το εισιτήριο στο ειδικό μηχάνημα. Μην το ξεχνάτε γιατί οι έλεγχοι είναι αρκετά συχνοί και το πρόστιμό αγγίζει τα 30 Ευρώ.

Μετρό - Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος

Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος λειτουργεί αρκετά χρόνια στην Αθήνα και οι σταθμοί του αναβαθμίστηκαν χάρη στου Ολυμπιακούς Αγώνες. Το Αττικό Μετρό, ξεκίνησε τη λειτουργία το 2000 και είναι το πιο δημοφιλές μέσο μεταφοράς. Εκατομμύρια πολίτες το χρησιμοποιούν, προκειμένου να εξοικονομήσουν τουλάχιστον 50% του χρόνου που θα χρειάζονταν, αν χρησιμοποιούσαν άλλο μέσο. Τις ώρες αιχμής τα δρομολόγια είναι κάθε 3 λεπτά, ενώ τις ώρες μη αιχμής είναι κάθε 5-10 λεπτά. Οι 3 γραμμές που περιλαμβάνει είναι οι εξής:

 

 

  • Γραμμή 1:Πράσινη γραμμή (από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι την Κηφισιά, με πολλές ενδιάμεσες στάσεις. Λειτουργεί 5.00-00.30.)
  • Γραμμή 2 : Κόκκινη γραμμή ('Αγιος Δημήτριος- 'Αγιος Αντώνιος, λειτουργεί 5.30-24.00)
  • Γραμμή 3: Μπλε γραμμή (Μοναστηράκι-Ελευθέριος Βενιζέλος, λειτουργεί 5.30-24.00)

 

 

Το κανονικό εισιτήριο κοστίζει 0,80 Ευρώ και το μειωμένο 0,40 Ευρώ και ισχύουν για μία και μόνο διαδρομή. Για την επιστροφή απαιτείται ξεχωριστό εισιτήριο. Υπάρχουν και ενιαία εισιτήρια που στοιχίζουν 1 Ευρώ και 0,50 Ευρώ, το κανονικό και το μειωμένο αντίστοιχα, ισχύουν για 90 λεπτά διαδρομής με οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς (λεωφορείο, τρόλεϊ, τραμ, μετρό). Τέλος, υπάρχουν ημερήσια (1 Ευρώ), εβδομαδιαία (10 Ευρώ) και μηνιαίες κάρτες. Ο έλεγχοι στα εισιτήρια είναι αρκετά συχνοί και το πρόστιμο αγγίζει 40 φορές την αξία του εισιτηρίου. Η μεταφορά στο αεροδρόμιο απαιτεί ειδικό εισιτήριο που προμηθεύεστε από τα εκδοτήρια και στοιχίζει 6 Ευρώ το κανονικό και 3 Ευρώ το μειωμένο.

 

 

Στην ιστοσελίδα http://www.ametro.gr μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τις διαδρομές και τις στάσεις, καθώς επίσης και για τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στα ανασκαφές για το μετρό και φιλοξενούνται στους σταθμούς.

Τραμ

Το τραμ συνδέει το κέντρο της Αθήνας, την Πλατεία Συντάγματος, με τα νότια, παραλιακά προάστια, κάνοντας τις εξής διαδρομές:

 

 

  • Σύνταγμα-Γλυφάδα, περνώντας από Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο, 'Αλιμο, Ελληνικό
  • Σύνταγμα-Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Νέο Φάληρο), περνώντας από Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο και παραλιακή
  • Γλυφάδα-Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, διασχίζοντας την παραλιακή λεωφόρο και το Δέλτα Φαλήρου

 

 

Τα εισιτήρια κοστίζουν 0,60 Ευρώ το κανονικό, 0,30 Ευρώ το μειωμένο (για μαθητές, φοιτητές, ηλικιωμένους και όποιους κατέχουν την ειδική κάρτα) 0,70 Ευρώ το ενιαίο (που ισχύει για 90 λεπτά και περιλαμβάνει όλα τα μέσα συγκοινωνίας που πιθανόν χρησιμοποιείτε σε αυτό το χρονικό διάστημα, τρόλεϊ, λεωφορεία, μετρό).

Προαστιακός

Ο προαστιακός σιδηρόδρομος είναι από τα πιο νέα μέσα μεταφοράς στην πρωτεύουσα. Συνδέεται με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και το εισιτήριο στοιχίζει 3 Ευρώ. Ταξιδεύει από την Αθήνα, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», κάνοντας 7 στάσεις, από την Αθήνα στην Κόρινθο, κάνοντας 7 στάσεις και από την Κόρινθο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», κάνοντας 11 στάσεις.

Ταξί

Τα ταξί στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα φτηνά σε σχέση με τα ταξί σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τα ταξί στην Αθήνα είναι κίτρινα, έχουν ειδική άδεια κυκλοφορίας και είναι εξοπλισμένα με ταξίμετρα. Υπάρχει μια ελάχιστη χρέωση ανεξαρτήτως απόστασης και επιπλέον χρέωση ανάλογα με τα χιλιόμετρα. Ωστόσο, για ορισμένες μετακινήσεις μπορεί να είναι προκαθορισμένη μια συνολική χρέωση. Να είστε πολύ καλά ενημερωμένοι για τις χρεώσεις των ταξί, έτσι ώστε να μην εξαπατηθείτε ποτέ. Να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω:

 

 

  • Χρέωση ανά χιλιόμετρο: 1 Ευρώ για την εκκίνηση, Ευρώ 0.32/χμ (ημέρα) και Ευρώ 0.60/χμ (νυχτερινή ταρίφα, 24:00 - 05:00).
  • Ελάχιστη χρέωση-ταρίφα: Ευρώ 2.5 για την Αθήνα και τον Πειραιά.
  • Πρόσθετες χρεώσεις: Από λιμάνι, σιδηροδρομικό σταθμό, σταθμό υπεραστικών λεωφορείων: Ευρώ 0.80. Από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Ευρώ 3. Κλήση σε ράδιο ταξί: Ευρώ 1.50 (απλή κλήση), Ευρώ 2.50 (ραντεβού για συγκεκριμένη ώρα και μέρος). Αποσκευές άνω των 10 κιλών: Ευρώ 0.30 το τεμάχιο
  • Υποχρεώσεις του οδηγού: να μεταφέρει τις αποσκευές σας από το πεζοδρόμιο προς το όχημα, δεν μπορεί να αρνηθεί να σας επιβιβάσει, δεν μπορεί να πάρει παράλληλα άλλους επιβάτες χωρίς την άδεια σας, είναι υποχρεωμένος να σας κόψει απόδειξη για τη διαδρομή και το ποσό που πληρώσατε.

Ταξιδιωτικός Οδηγός

Pamediakopes.gr > Ξενοδοχεία > Μετακίνηση