Berlin Germany

Αξιοθέατα στο Βερολίνο

Τι αξίζει να δείτε στο Βερολίνο

Αρχείο Bauhaus / Μουσείο design

Η σχολή τέχνης Bauhaus ιδρύθηκε το 1919 από τον Βάλτερ Γκρόπιους. Ήταν ένας από τους καλλιτεχνικούς θεσμούς με μεγάλη επιρροή. Στο προσωπικό και στους μαθητές περιλαμβάνονταν οι Ρόχε, Κλέε, Καντίνσκι, Μοχόλι-Νάγκι. Το σημερινό λευκό κτίριο με τα γυάλινα αετώματα χτίστηκε μεταξύ 1976-1979 και φιλοξενεί πλέον το αρχείο, μια βιβλιοθήκη και έναν εκθεσιακό χώρο για εποχικές εκθέσεις.

Μουσείο Bode

Το τέταρτο μουσείο του νησιού με τα μουσεία ανεγέρθηκε μεταξύ 1897-1904. Σχεδιάστηκε από τον Ερνστ φον Ίνε για να ταιριάζει με το τριγωνικό άκρο του νησιού. Το εσωτερικό σχεδιάστηκε με τη βοήθεια του Μπόντε, ο οποίος τότε ήταν διευθυντής των κρατικών μουσείων του Βερολίνου. Το μουσείο σήμερα στεγάζει μια συλλογή νομισμάτων, μεταλλίων και έργων βυζαντινής τέχνης. Επίσης, υπάρχει συλλογή γλυπτών, στην οποία συγκαταλέγονται έργα των Ρίμενσνάιτερ, Ντονατέλο, Μπρενίνι, Κανόβα. Στην παλαιά αίοθσα υπάρχει αντίγραφο του αγάλματος του Μεγάλου Εκλέκτορα Φρειδερίκου Γουλιέλμου, έργο του Στίλερ.

Ανάκτορο Charlottenburg

Το θερινό ανάκτορο των Πρώσων βασιλέων χτίστηκε μεταξύ 1695 και 1713. Η ανατολική πτέρυγα (νέα πτέρυγα) που φιλοξενεί τη χρυσή γκαλερί ήταν η επίσημη κατοικία του Φρειδερίκου του Μέγα. Η κατασκευή ξεκίνησε σε σχέδια του Νέρινγκ, αλλά αργότερα ο Γιόχαν Εοζάντερ φον Γκέτε επεξέτεινε το μέγαρο, στεφανώνοντάς το με ένα τρούλο και προσθέτοντας την πτέρυγα του πορτοκαλεώνα (δυτική πτέρυγα). Στο ανάκτορο αξίζει να δείτε την Αίθουσα της Πορσελάνης, η οποία είναι γεμάτη από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι με γιαπωνέζικες και κινεζικές πορσελάνες. Επίσης μπορείτε να θαυμάσετε πολλά έργα τέχνης, μεταξύ αυτών τη "Ταμπέλα του Ζερσέν" του Αντουάν Βατώ.

Kurfuerstendamm

Η διασημότερη λεωφόρος του δυτικού Βερολίνου και κομψότερη ταυτόχρονα. Η πλατιά λεωφόρος διαμορφώθηκε κατά τη δεκαετία του 1880 πάνω σε ένα παλιό μονοπάτι που οδηγούσε στο δάσος του Γκρούνεβαπτ. Πολύ γρήγορα χτίστηκαν εδώ επιβλητικά κτίρια και μεγάλα ξενοδοχεία. Στο Μεσοπόλεμο η Κούνταμ φημιζόταν για τα μεγαλοπρεπή καφενεία της, όπου σύχναζαν διάσημοι συγγραφείς, σκηνοθέτες και ζωγράφοι. Μετά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο, τα κατεστραμμένα σπίτια αντικαταστάθηκαν με σύγχρονα κτίρια. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το καφέ Kranzler.

Deutsche Guggenheim Berlin

To 1997 ξεκίνησε η λειτουργία του κτιρίου αυτού ως εκθεσιακό κέντρο με τη συνεργασία του Guggenheim μουσείου της Νέας Υόρκης και της Deutsche Bank. Φιλοξενούνται 4 εκθέσεις το χρόνο.

Μουσείο Γερμανικής Ιστορίας (Zeughaus)

Το πρώην οπλοστάσιο χτίστηκε το 1706 υπό την καθοδήγηση του Γιόχαν 'Αρνολντ Νέρινγκ, Γκρίνμπεργκ, Σλίτερ και ντε Μποτ. Είναι ένα θαυμάσιο οικοδόμημα με πτέρυγες που περιβάλλον μια εσωτερική αυλή. Το εξωτερικό του κοσμείται με γλυπτά του Σλίτερ, μάσκες ετοιμοθάνατων πολεμιστών σε ταφόπετρες, στις αψίδες της εσωτερικής αυλής. Από το 1952 στεγάζει το μουσείο Γερμανικής Ιστορίας και προστίθενται 2 νέοι όροφοι από τον αρχιτέκτονα Pei. Αξιόλογα έργα που θα βρείτε εδώ είναι ο πίνακας του Μαρτίνου Λούθηρου, έργο του Κράναχ, ο πίνακας Unter den Linden του Φέχελμ, το αγαλματίδιο υπό τον τίτλο Γκλόρια Βίκτις του Μερσιέ και πολλά άλλα.

Νέα Εθνική Πινακοθήκη

Η νέα εθνική Πινακοθήκη είναι ένα εντυπωσιακό, μινιμαλιστικό κτίριο: μια γυάλινη αίθουσα με μια επίπεδη, ατσάλινη στέγη που στηρίζεται πάνω σε έξι λεπτές, εσωτερικές κολόνες. Η μόνιμη συλλογή βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου, ενώ στην ευρύχωρη, γυάλινη αίθουσα φιλοξενούνται προσωρινές εκθέσεις. Η συλλογή της Νέας Εθνικής Πινακοθήκης αποτελείται κυρίως από έργα τέχνης του 20ου αιώνα, όμως περιλαμβάνει και ζωγράφους των τελών του 19ου αιώνα, όπως οι Μουνκ, Χόντλερ, Κοκόσκα. Παρουσιάζονται επίσης τα γερμανικά κινήματα, όπως "η Γέφυρα" με έργα των Κίρχνερ και Ρούτλοφ. Εκτός από το κίνημα Μπάουχαους που εκπροσωπείται από τους Κλέε και Καντίνσκι, θα βρείτε και έργα εκπροσώπων της Νέας Αντικειμενικότητας, όπως των Ντιξ και Γκρος. Στη συλλογή υπάρχουν και έργα των διασημότερων ζωγράφων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως Πικάσο, Λεζέ, ντε Κίρικο, Νταλί, Μαγκρίτ και Ερνστ. Ο κήπος με τα γλυπτά φιλοξενεί διάφορα σημαντικά και αναπαραστατικά έργα.

Πλατεία Potsdam

Κανένα μέρος στην πόλη δεν εκφράζει καλύτερα την σφύζουσα ενεργητικότητα του νέου Βερολίνου. Τη δεκαετία του 1902 υπήρξε η πιο πολυσύχναστη πλατεία της Ευρώπης, αλλά οι βόμβες του Β' Παγκοσμίου πολέμου την κατέστρεψαν ολοσχερώς. Μετά την επανένωση του Βερολίνου, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες άρχισαν ξαναχτίζουν την περιοχή, όπως Ντάιμλερ-Κράισλερ και η Sony. Αρχιτεκτονικά αριστουργήματα που θα βρείτε γύρω από την πλατεία είναι το Κέντρο Μπάισχαιμ, του ιδιοκτήτη της αλυσίδας καταστημάτων Metro, το Κινηματογραφικό Μουσείο Βερολίνου, το Potsdamer PLatz Arkaden, το οποίο είναι ένα δημοφιλές κέντρο αγορών, το μουσικό θέατρο Βερολίνου - Στέλα, με ένα τεράστιο μπλε γλυπτό υπό τον τίτλο Φουσκωτό Λουλούδι στην αυλή του, το Εμπορικό Κέντρο Sony, το Ντέμλερ-Κράισλερ Κβαρτίερ, η Πλατεία της Λειψίας και το Βάινχαους Χουτ, που είναι και το μοναδικό ιστορικό κτίσμα που γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Να σημειωθεί ότι όταν ο δήμος του Βερολίνου πούλησε το οικόπεδο στη Sony, έθεσε ως όρο την αναστύλωση της σκάλας, των μπάνιων και πολλών άλλων μικρότερων δωματίων του Κάιζερζααλ. Το ιστορικό αυτό συγκρότημα αρχικά βρισκόταν 46 μέτρα μακρύτερα και μεταφέρθηκε στη σημερινή τοποθεσία του πάνω σε μαξιλάρια αέρος το 1996. Εδώ πλέον δεσπόζει το πορτρέτο του Κάιζερ Γουλιέλμου Β', του τελευταίου Γερμανού αυτοκράτορα.

Κόκκινο Δημαρχείο

Το σημερινό κτίριο του δημαρχείου σχεδιάστηκε από τον Χέρμαν Φρίντριχ Βάζερμαν και χτίστηκε μεταξύ 1861-1869. Ο αρχιτέκτονας εμπνεύστηκε από τα ιταλικά, αναγεννησιακά δημοτικά μέγαρα, αλλά ο πύργος θυμίζει τον καθεδρικό της Λυόν στη Γαλλία. Οι τοίχοι είναι φτιαγμένοι από κόκκινο τούβλο, από όπου προέρχεται και η ονομασία του δημαρχείου και όχι από τις πολιτικές πεποιθήσεις των δημάρχων. Στο κτίριο υπάρχει ζωφόρος που παρουσιάζει πτυχές της πολιτικής, οικονομικής και καλλιτεχνικής ιστορίας του Βερολίνου.

Ράιχσταγκ

Το Ράιχσταγκ χτίστηκε για να στεγάσει το Γερμανικό Κοινοβούλιο και να αποτελέσει τη βιτρίνα των φιλοδοξιών της νεοσύστατης Γερμανικής Αυτοκρατορίας του 1871. Οικοδομήθηκε μεταξύ 1884-1894 και πραγματοποιήθηκε με τα λεφτά που κατέβαλαν οι Γάλλοι ως πολεμική αποζημίωση. Το Δεκέμβριο του 1916 προστέθηκε στην πρόσοψη η φράση "Dem Deutschen Volke" που σημαίνει στο Γερμανικό Λαό.

Κρατική Όπερα

Ένα από τα αξιοθέατα στη λεωφόρο Ούντερ ντεν Λίντεν είναι η Κρατική Όπερα. Ένας από τους διευθυντές και μαέστρους της Όπερας υπήρξε ο Ρίχαρντ Στράους. Κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα ονόματα τραγουδιστών, μουσικών και ανθρώπων της μουσικής γενικότερα.

Στήλη της Νίκης (Ζίγκεσζόυλε)

Η στήλη αυτή κατασκευάστηκε εις ανάμνησιν της νίκης στον πρωσοδανικό πόλεμο του 1864. Ύστερα από τους πολέμους με της Αυστρία και τη Γαλλία στην κορυφή της κολώνας προστέθηκε ένα επίχρυσο άγαλμα του Ντράκε. Αρχικά βρισκόταν μπροστά από το Ράιχσταγκ, αλλά μεταφέρθηκε από τη ναζιστική κυβέρνηση στη σημερινή του θέση το 1938.

Παλαιά Εθνική Πινακοθήκη

Στη σημερινή εθνική Πινακοθήκη περιλαμβάνονται έργα των Μέντσελ, Λάιμπλ, Λίμπερμαν και Μπέκλιν. Επίσης μπορεί να δει κανείς τους πίνακες της αδερφότητας των Ναζαρηνών και των Γάλλων ιμπρεσιονιστών. Υπάρχουν γλυπτά έργα των Ράουχ, Σάντοβ και Μπέγκας.

Μουσείο Περγάμου

Το μουσείο της Περγάμου χτίστηκε από το 1912 έως το 1930 σε σχέδια του 'Αλφρεντ Μέσελ και του Λούντβιχ Χόφμαν. Στεγάζει μία από τις διασημότερες συλλογές αρχαιοτήτων στην Ευρώπη και χρωστά το όνομά του στον περίφημο Βωμό της Περγάμου, ο οποίος δεσπόζει στην κεντρική αίθουσα. Οι τρεις ανεξάρτητες συλλογές - το Μουσείο Αρχαιοτήτων (ελληνικών και ρωμαϊκών), το Μουσείο Αρχαιοτήτων Εγγύς Ανατολής και το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης - είναι αποτέλεσμα των ανασκαφών που διεξήγαγαν οι γερμανικές αρχαιολογικές αποστολές στην Εγγύς και στη Μέση Ανατολή τα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Το καλύτερο από τα εκθέματά του είναι ο Βωμός από την ακρόπολη της αρχαίας Περγάμου στη Μικρά Ασία. Αποτελούσε τμήμα ενός μεγαλύτερου αρχιτεκτονικού συγκροτήματος, μοντέλο του οποίου εκτίθεται επίσης στο μουσείο. Η συλλογή περιλαμβάνει τμήματα και από άλλα οικοδομήματα της Περγάμου της ίδιας περιόδου, όπως ένα κομμάτι από το Ναό της Νικηφόρου Αθηνάς. Παρουσιάζονται επίσης ορισμένα εξαιρετικά δείγματα ελληνικής γλυπτικής, αυθεντικά αλλά και ρωμαϊκά αντίγραφα, καθώς και πολλά αγάλματα Ελλήνων θεών που βρέθηκαν στη Μίλητο, στη Σάμο και στη Νάξο. Η ρωμαϊκή αρχιτεκτονική αντιπροσωπεύεται επάξια από την εντυπωσιακή πύλη της αγοράς της Μιλήτου, που χρονολογείται από το 2ο π.Χ. αιώνα. Από τα εντυπωσιακότερα εκθέματα είναι η πύλη της Ιστάρ και η Τελετουργική Οδός που οδηγεί σε αυτήν από την αρχαία Βαβυλώνα. Τα λιοντάρια και πολλά από τα γυαλιστερά αυτά τούβλα είναι αυθεντικά. Επίσης μπορείτε να δείτε αντικείμενα από την Περσία, Συρία, και Παλαιστίνη, με χαρακτηριστικό ανάμεσά τους ένα γιγαντιαίο γλυπτό πουλί από βασάλτη του Τελ Χαλάφ και ένα επισμαλτωμένο ανάγλυφο τοίχου ενός ακοντιστή από το ανάκτορο του Αρταξέρξη Β' στη Σούσα. Στο τμήμα ισλαμικής τέχνης θα δείτε ένα τμήμα μήκους 45 μέτρων από την πρόσοψη ανακτόρου στην έρημο της Ιορδανίας. Επίσης, το έκθεμα μιχράμπ, δηλ. την κόγχη ενός τζαμιού που είναι στραμμένο προς τη Μέκκα, το οποίο είναι καλυμμένο με σμάλτο και ζαφείρια. Εντυπωσιακά χαλιά που προέρχονται από το Ιράν, τη Μικρά Ασία, την Αίγυπτο και τον Καύκασο εκτίθενται εδώ.

Alexanderplatz

Η Αλεξάντερπλατς ονομάστηκε έτσι για να τιμήσει τον τσάρο Αλέξανδρο Α'. Υπέστη μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά το πέρασμα του πολέμου, αναστηλώθηκαν πολλά από τα κτίρια και χτίστηκαν πολλά νέα. Σήμερα χαρακτηριστικό αξιοθέατο της πλατείας είναι ο Πύργος της Τηλεόρασης, Φερνζετουρμ.

Καθεδρικός Ναός του Βερολίνου

Αυτή η εκκλησία είναι ένα από τα σύμβολα του Βερολίνου. Περιστοιχίζεται από πολύχρωμο πλήθος υπαιθρίων πωλητών, καλλιτεχνών και ζητιάνων. Η νεορομανική εκκλησία σχεδιάστηκε από το Φραντς Σβέχτεν. Εγκαινιάστηκε το 1895, αλλά καταστράφηκε στους βομβαρδισμούς του 1943. Μετά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο, τα συντρίμμια απομακρύνθηκαν και έμεινε μόνο ο ογκώδης μπροστινός πύργος, στη βάση του οποίου βρίσκεται η αίθουσα μνήμης, όπου καταγράφεται η ιστορία της εκκλησίας και περιέχει ορισμένα από τα αυθεντικά ψηφιδωτά της οροφής, μαρμάρινα ανάγλυφα και λειτουργικά αντικείμενα. Το 1963, ο 'Αιερμαν σχεδίασε μια οκταγωνική εκκλησία με μπλε γυαλί και αυτόνομο κωδονοστάσιο.

Πύλη του Βρανδεμβούργου

Σχεδιάστηκε από τον Καρλ Γκότχαρντ Λάνγκχανς και βασίστηκε στα Προπύλαια της Ακρόπολης στην Αθήνα. Ανεγέρθηκε μεταξύ 1788-1791, όμως ο γλυπτός διάκοσμός του ολοκληρώθηκε το 1795. Στα πρόστυπα εικονίζονται σκηνές από την ελληνική μυθολογία και ολόκληρο το οικοδόμημα στεφανώνεται από το γλυπτό Τέθριππο, έργο του Σάντοβ. Το Τέθριππο αρχικά θεωρείται σύμβολο της ειρήνης. Το 1806 μεταφέρθηκε στο Παρίσι από το Ναπολέοντα, αλλά επέστρεψε το 1814 όταν και ανακηρύχθηκε σύμβολο νίκης και η θεά απέκτησε μια ράβδο με τον πρωσικό αετό και ένα σιδερένιο σταυρό διακοσμημένο με ένα δάφνινο στεφάνι. Η πύλη βρισκόταν στο ανατολικό Βερολίνο, αναστηλώθηκε το 1956-1958 και πλέον αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης.

Μνημείο του Ολοκαυτώματος

Το 2001 ξεκίνησε η κατασκευή ενός μνημείου για τους Εβραίους που σκοτώθηκαν από τους Ναζί μεταξύ 1933 και 1945. Βρίσκεται δίπλα στην Πύλη Βρανδεμβούργου.

Εβραϊκό Μουσείο Βερολίνου

Το Εβραϊκό Μουσείο που σχεδίασε ο αμερικανός (πολωνοεβραϊκής καταγωγής) αρχιτέκτονας Ντάνιελ Λάιμπεσκιντ είναι ένα συναρπαστικό δείγμα αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα. Το σχέδιο, το σχήμα, το στυλ, η εσωτερική και εξωτερική διαρρύθμιση αποτελούν τμήμα μιας σύνθετης φιλοσοφικής προσέγγισης που έχει σκοπό να δείξει την ιστορία και τον πολιτισμό των Εβραίων και τον αντίκτυπο που είχε το Ολοκαύτωμα. Η έκθεση περιλαμβάνει πολλά αντικείμενα, όπως βιβλία και φωτογραφίες που ζωντανεύουν τις μνήμες και την ιστορία της ζωής των Εβραίων. Οι μακριές, στενές αίθουσες με το επικλινές πάτωμα και τις απότομες στροφές σε σχήμα ζιγκ-ζαγκ προκαλούν ένα αίσθημα χαμού και απώλειας προσανατολισμού. Διακόπτονται από κενούς χώρους που συμβολίζουν το κενό που άφησε πίσω της η καταστροφή της ζωής των Εβραίων.

Komische Oper

Χτίστηκε το 1892 και συχνά ονομαζόταν Θέατρο Ούντερ ντεν Λίντεν. Παλαιότερα στέγαζε το Εθνικό θέατρο της Γερμανίας. Μετά όμως από το Β' Παγκόμιο Πόλεμο στεγάζεται εδώ η Κωμική Όπερα. Η μεταπολεμική ανακατασκευή του στέρησε την πρόσοψή του, αλλά το πανέμορφο βιεννέζικο νεομπαρόκ εσωτερικό του με τα γυψομάρμαρα και τα επίχρυσα διακοσμητικά διασώθηκε. Στο ρεπερτόριο της περιλαμβάνονται κυρίως οπερέτες.

Παλαιό Μουσείο

Το κτίριο σχεδίασε ο Σίνκελ και είναι αναμφίβολα ένα από τα ωραιότερα νεοκλασσικά του κόσμου με ένα επιβλητικό προστώο ύψους 87 μέτρων, που στηρίζεται σε 18 ιωνικές κολώνες. Λειτουργεί από το 1830 και χτίστηκε για να στεγάσει τη βασιλική συλλογή πινάκων και αρχαιοτήτων. Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε μόνο για εποχικές εκθέσεις. Από το 1998 φιλοξενεί μια θαυμάσια συλλογή ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων.

Καθεδρικός Ναός του Βερολίνου (Berliner Dom)

Αυτός ο προτεσταντικός καθεδρικός ναός χτίστηκε ως εκκλησία και μαυσωλείο της οικογένειας Χόγκεντσολερν στη θέση μιας εκκλησίας Δομινικανών. Μολονότι σήμερα έχει τον κεντρικό χάλκινο τρούλο ύψους 85 μέτρων, ο πρώτος βασιζόταν σε ένα μπαρόκ σχέδιο.

Πύργος Τηλεόρασης (Φερνεζετουρμ)

Αποτελεί το υψηλότερο κτίριο της πόλης και φθάνει τα 365 μέτρα. Ταυτόχρονα είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της Ευρώπης, μετά το Μέγαρο Πολιτισμού της Βαρσοβίας. Ο πύργος χτίστηκε το 1969.

Χάμπουργκερ Μπάνχοφ

Αυτό το μουσείο στεγάζεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο νεοαναγενησσιακό κτίριο, το οποίο ήταν παλαιότερα ο σιδηροδρομικός σταθμός του Αμβούργου και χρονολογείται από το 1847. Το μουσείο φωτίζεται με νέον εξωτερικά. Εσωτερικά φιλοξενεί έργα του Έριχ Μαρξ, αλλά και έργα σύγχρονης τέχνης που παραχώρησε η νέα Εθνική Πινακοθήκη. Πέρα από τη ζωγραφική παρουσιάζονται και βίντεο, μουσική, κινηματογράφος. Αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα μουσεία του κόσμου.

Πινακοθήκη Γκεμέλντε Γκαλερί

Η συλλογή της Πινακοθήκης αυτής ξεχωρίζει καθώς αποτελείται από πίνακες υψηλής ποιότητας. Εκπροσωπούνται καλλιτέχνες από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές σχολές ζωγραφικής. Έργα των Βερμέερ, Μπρέγκελ, Βατώ, Μποτιτσέλι, Ντίρερ και πολλών άλλων.

Ανάκτορο Σαν Σουσί

Σαν Σουσί στα γαλλικά σημαίνει "χωρίς έννοιες". Το ροκοκό αυτό ανάκτορο χτίστηκε το 1745 σε σχέδια του ίδιου του Φρειδερίκου του Β' σε συνεργασία με το αρχιτέκτονα Κνόμπελσντορφ. Τα διαμάντια του ανακτόρου είναι οι πίνακες του Αντουάν Βατώ, ο οποίος ήταν ένας από τους αγαπημένους του Μεγάλου Φρειδερίκου.

Πάρκο Σαν Σουσί

Το πελώριο πάρκο Σαν Σουσί καταλαμβάνει 287 εκτάρια και είναι ένα από τα ωραιότερα βασιλικά συγκροτήματα της Ευρώπης. Εδώ θα βρείτε 2 ανάκτορα, το Νέο Ανάκτορο και το ανάκτορο Σαν Σουσί και η Ορανζερί που χτίστηκε για να στεγάσει ξένους βασιλείς και επισκέπτες. Στο Νέο ανάκτορο αξίζει να επισκεφθείτε την Αίθουσα του Σπηλαίου που είναι διακοσμημένη με ημιπολύτιμους λίθους, κοράλλια, κοχύλια και τεχνητούς σταλακτίτες, αλλά και τη Μαρμάρινη Αίθουσα, που ουσιαστικά είναι η Αίθουσα Χορού και οι τοίχοι της φέρουν μαρμάρινες ενθέσεις και μια ωραία νωπογραφία στο ταβάνι.

Ταξιδιωτικός Οδηγός

Pamediakopes.gr > Ξενοδοχεία > Αξιοθέατα