Milos Greece

Αξιοθέατα στη Μήλο

Τι αξίζει να δείτε στη Μήλο

Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου: Αδάμας, (+30)2287022481

Ώρες Λειτουργίας: καθημερινά 09:15-13:45, 18:15-20:45 Εισιτήρια: Ελεύθερη είσοδος - Ξενάγηση εάν επιθυμείτε. Παρατήρηση: Υπάρχει βοηθητικός εξοπλισμός για τα άτομα με κινητικά προβλήματα στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο.

Το Μεταλλευτικό Μουσείο βρίσκεται στην περιοχή του Αδάμαντα και στόχος του είναι να παρουσιάσει τη μεταλλευτική παράδοση του νησιού. Στις εκθέσεις του περιλαμβάνονται διάφορα αντικείμενα και φωτογραφικό υλικό, που παρουσιάζει τους μοναδικούς μορφολογικούς σχηματισμούς στο νησί και την ιστορία τους, με αναφορές σε αυτούς που δούλεψαν για να γίνουν όλα αυτά. Στο ισόγειο μπορείτε να ενημερωθείτε για τη μεταλλευτική ιστορία του νησιού, ενώ στον επάνω όροφο μπορείτε να θαυμάσετε τον γεωλογικό πλούτο, βλέποντας δείγματα ορυκτών. Υπάρχει και αίθουσα χωρητικότητας 40 ατόμων, πλήρως εξοπλισμένη με οπτικό-ακουστικά μέσα για ολοζώντανες παρουσιάσεις με θέμα τη μεταλλευτική ιστορία.

Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Μήλου, Πλάκα, (+30)2287021292

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο: 10:00 - 14:00, 18:30-21:30, Κυριακή: 10:00 - 14:00 Εισιτήρια: Κανονικό: 3 Ευρώ, μειωμένο (μαθητές και παιδιά): 1,5 Ευρώ.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1967 από την Ένωση Μηλιών Αθήνας. Η παλιά έκθεση περιελάμβανε ένα τυπικό σπίτι της Μήλου του 19ου αιώνα με πολλά οικογενειακά κειμήλια.

Ωστόσο η έλλειψη χώρου αποτελούσε εμπόδιο για τη δημιουργία μια ολοκληρωμένης έκθεσης. Έτσι, λοιπόν, μια ομάδα εργαζομένων σε μουσεία, ένας αρχιτέκτονας και συντηρητές έργων τέχνης, ανέλαβαν την αναδιοργάνωση της έκθεσης. Σε απόλυτη αρμονία με την παλιά έκθεση, διάφορα αντικείμενα παρουσιάστηκαν στα δωμάτια του σπιτιού που αντιστοιχούσαν σύμφωνα με τη χρήση τους.

Ο κύριος σκοπός του μουσείο είναι να διαφωτίσει όλες τις πλευρές της καθημερινής ζωής των κατοίκων, περιλαμβάνοντας κάθε είδους καθημερινές δραστηριότητες, ενδυμασίες, διατροφικές συνήθειες και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Η έκθεση χωρίζεται σε διάφορες αίθουσες. Στο ισόγειο υπάρχει η κεντρική αίθουσα του σπιτιού, που καθρεφτίζει την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της οικογένειας. Το δωμάτιο με τον αργαλειό ήταν αυτό στο οποίο κατασκευάζονταν τα ρούχα της οικογένειας. Η κουζίνα και το κελάρι χρησίμευαν επίσης και σαν αποθήκες. Το τζάκι κατείχε την κεντρική θέση στο σπίτι και δεν υπήρχαν υπνοδωμάτια ξεχωριστά, παρά μόνο ένα, η κάμαρα για να κοιμάται το αντρόγυνο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου, Πλάκα, (+30) 2287021620

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 8:00-15:00, εκτός από Δευτέρες Εισιτήρια: Κανονικό 3 Ευρώ, ενήλικες άνω των 65: 2 Ευρώ, δωρεάν για φοιτητές και παιδιά μέχρι 10 χρονών.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μήλου στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα, στην Πλάκα και η διακόσμηση του ήταν δουλειά του Γερμανού αρχιτέκτονα Ernst Ziller. Στις εκθέσεις του φιλοξενούνται ευρήματα από τις δύο βασικές περιόδους ακμής της Μήλου. Η πρώτη ήταν κατά τη διάρκεια της προϊστορικής περιόδου (3ος και 2ος αιώνας προ Χριστού) και η Μήλος είχε ως κέντρο της την πόλη της Φυλακόπης. Η δεύτερη περίοδος ακμής ήταν κατά τη διάρκεια της πρώτης χιλιετίας προ Χριστού και των πρώτων αιώνων μετά Χριστού και το κέντρο της Μήλου ήταν το Κλίμα.

Στο μουσείο εκτίθενται μοναδικά έργα τέχνης, ικανά να δώσουν στους επισκέπτες το στίγμα των διαφόρων καλλιτεχνικών ρευμάτων κατά τις δύο αυτές περιόδους και να τους ενημερώσουν για την καθημερινότητα των κατοίκων και τις δραστηριότητες τους, τις νεκρώσιμες ακολουθίες, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο έχει 4 αίθουσες. Στην αίθουσα Α μπορείτε να δείτε ένα τοπογραφικό σχέδιο της Φυλακόπης, μια σύντομη ιστορική αναδρομή, καθώς και μια πλούσια συλλογή ευρημάτων και λειψάνων της πρώτης περιόδου. Ένα αντίγραφο του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, που το αυθεντικό του βρίσκεται στο μουσείου του Λούβρου, στη Γαλλία, φιλοξενείται επίσης στην αίθουσα αυτή. Στην αίθουσα B υπάρχουν διάφορα έργα τέχνης της προϊστορικής περιόδου από την 5η μέχρι τη 2η χιλιετία π.Χ. Στην αίθουσα C θα δείτε προϊόντα από τη γεωμετρική, την αρχαϊκή, την κλασική, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή. Τέλος, στην αίθουσα D φιλοξενούνται διάφορα έργα τέχνης που περιλαμβάνουν χειρόγραφα, μάρμαρα και αντικείμενα από νεκρώσιμες τελετές της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου από την παλιά πόλη του Κλίματος.

Εκκλησιαστικό Μουσείο Μήλου, Αδάμας, (+30)2287023956

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 9:15-13:15, 18:15-22:15 Εισιτήρια: δωρεάν είσοδος

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο βρίσκεται κοντά στην ακτή του Αδάμαντα και στεγάζεται στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδας που μετρά χίλια χρόνια ζωής. Το μουσείο φιλοξενεί διάφορα αντικείμενα από την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Υπάρχουν εικόνες, ξύλινα γλυπτά και τάματα από την εποχή της Βενετικής κυριαρχίας στο νησί. Η εκκλησία χτίστηκε αμέσως μετά την εποχή της Εικονομαχίας, αλλά με το πέρασμα των χρόνων υπέστη διάφορες ανακαινίσεις, κυρίως την εποχή των Φράγκων, οπότε και κράτησε την τελική της αρχιτεκτονική μέχρι σήμερα.

Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου υπάρχουν εικόνες του 14ου αιώνα, ανάμεσά τους και μια της Κρητικής Σχολής, που απεικονίζει το Σώμα του Χριστού, όταν το κατεβάζουν από τον Τίμιο Σταυρό, καθώς και διάφορες αγιογραφίες του Εμμανουήλ και του Αντώνη Σκορδίλη, δύο περίφημων κρητικών ζωγράφων, που συνέχισαν την καριέρα τους στη Μήλο, δημιουργώντας ένα νέο στυλ μεταβυζαντινής ζωγραφικής. Επίσης, υπάρχουν ξύλινα αναλόγια, ένας επισκοπικός θρόνος, εικονοστάσια του 17ου αιώνα, δισκοπότηρα και θυμιατήρια του 18ου αιώνα και χρυσά τάματα.

Κατακόμβες, Τρυπητή, (+30)2287021625

Ώρες Λειτουργίας: καθημερινά 08:30 - 15:00, εκτός από Δευτέρες

Οι κατακόμβες βρίσκονται κοντά στο χωριό της Τρυπητής, σε σπηλιές 150 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι ο πρώτος τόπος συνάντησης της Χριστιανικής κοινότητας και το πρώτο νεκροταφείο στα τέλη του 2ου μ.Χ. αιώνα, που χρησιμοποιήθηκε μέχρι και τα τέλη του 5ου αιώνα. Είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και από τα πιο γνωστά στον κόσμο, μαζί με τις κατακόμβες της Ρώμης και των Αγίων Τόπων. Οι κατακόμβες σχηματίστηκαν από ηφαιστειακά υλικά, δημιουργώντας ένα σημαντικό χριστιανικό μουσείο, που υποδεικνύει τη γρήγορη καθιέρωση του χριστιανισμού στο νησί της Μήλου.

Οι κατακόμβες ανακαλύφθηκαν από αρχαιοκάπηλους και ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά τη λεηλασία τους το 1840. Το συγκρότημα περιλαμβάνει τρεις κατακόμβες, που συνδέονται με πολλά μικρά και μεγάλα περάσματα, καθώς και μια αίθουσα νεκρών. Στους τοίχους υπάρχουν σκαλισμένες ταφόπλακες διακοσμημένες με διάφορα συμβολικά μοτίβα. Σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε μόνο ένα τμήμα από τις κατακόμβες.

Ταξιδιωτικός Οδηγός