Mykonos Greece

Αξιοθέατα στη Μύκονο

Τι αξίζει να δείτε στη Μύκονο

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου(τηλ.: +30 22890, 22 325)

Το αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται στην πόλη της Μυκόνου, κοντά στο λιμάνι. Διαθέτει μια μοναδική συλλογή γλυπτών, κεραμικών και κοσμημάτων τα οποία προήλθαν από ανασκαφές στη Μύκονο, στη Δήλο και στη Ρενία. Κάποια από αυτά χρονολογούνται στη γεωμετρική εποχή και αγγίζουν μέχρι και τον 6ο π.Χ. αιώνα. Το μουσείο φημίζεται για την πασίγνωστη συλλογή από βάζα, με κορυφαίο ένα βάζο του 17ου αιώνα, το οποίο απεικονίζει το Δούρειο Ίππο. Ανοιχτά 8.30 με 15.00 καθημερινά, εκτός Δευτέρας.

Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου

Το λαογραφικό μουσείο της Μυκόνου στεγάζεται σε ένα παλιό διώροφο αρχοντικό, κοντά στο κάστρο της Μυκόνου. Αξίζει να το επισκεφτείτε για να θαυμάσετε την τεράστια συλλογή από κλειδιά, χειροποίητα ενδύματα, κεντήματα, φωτογραφίες και γκραβούρες, παλιά έπιπλα και εργαλεία. Είναι ανοιχτό από Απρίλη μέχρι Οκτώβρη, 4.30μμ-8.30μμ, καθημερινά, εκτός τις Κυριακές.

Αγρότικο Μουσείο- Βόνι Ανεμόμυλος- Σπίτι της Λένας

Το αγροτικό μουσείο είναι εξωτερικό και βρίσκεται στο Επάνω Μίλι. Μπορείτε να δείτε αλωνιστικές μηχανές, πηγάδι, φούρνο και κάθε είδους αντικείμενο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Ο βονι είναι το καλύτερο παράδειγμα ανεμόμυλου του 16ου αιώνα και διατηρείται σε πολύ κατάσταση. Μπορείτε να τα επισκεφτείτε από Απρίλη μέχρι Οκτώβρη, 4μ-8μμ, καθημερινά, Το σπίτι της Λένας είναι μια αυθεντική κατοικία του 19ου αιώνα, που βρίσκεται κοντά στα τρία πηγάδια. Η διακόσμηση είναι της εποχής και τα έπιπλα είναι αντίκες. . Είναι ανοιχτό από Απρίλη μέχρι Οκτώβρη, 630μμ-930μμ, καθημερινά, εκτός τις Κυριακές.

Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κοντά στην περιοχή Τρία Πηγάδια και είναι μοναδικό για κάποιον που ενδιαφέρεται για τη ναυτική παράδοση του νησιού. Στο ναυτικό μουσείο βρίσκονται μοντέλα από βάρκες με κουπιά, ταξιδιωτικά πλοία και κάθε είδους πλεούμενο, από την προμινωική εποχή έως και το19ο αιώνα. Επίσης υπάρχει συλλογή με νομίσματα και γκραβούρες, στα οποί απεικονίζονται ναυτικές παραστάσεις. . Είναι ανοιχτό από Απρίλη μέχρι Οκτώβρη, 10.30μμ-13.00μμ, καθημερινά και τα απογεύματα 6.30 με 9.00.

Πέτρος ο Πελεκάνος

Ήρθε στο νησί των ανέμων, γύρω στο 1954, μετά από μια σφοδρή καταιγίδα και από τότε έγινε μόνιμος κάτοικος του νησιού. Όταν πέθανε, προκάλεσε βαθιά θλίψη στους κατοίκους και για αυτό αντικαταστάθηκε άμεσα, δημιουργώντας έτσι ένα θρύλο, μία παράδοση για το νησί. Σήμερα ο Πέτρος είναι η επίσημη μασκότ της Μυκόνου.

Ανεμόμυλοι

Από το 16ο αιώνα οι ανεμόμυλοι αποτελούν σήμα κατατεθέν της Μυκόνου. Βρίσκονται νότιο της χώρας και κοιτάζουν προς τη θάλασσα. Κατασκευάστηκαν για να αξιοποιήσουν τους ανέμους και κατά συνέπεια την αιολική ενέργεια του νησιού, το οποίο έχει στρατηγική θέση στο Αιγαίο. Μετά την εκβιομηχάνιση η αξία των ανεμόμυλων άρχισε να φθίνει και σήμερα υπάρχουν μόνο 7, που ωστόσο συνεχίζουν με το γαλάζιο χρώμα τους να στέκουν επιβλητικά στο νησί.

Μικρή Βενετία

Είναι η δυτική περιοχή του νησιού δίπλα στη θάλασσα. Αυτή η γειτονιά είναι ξακουστή, για τα μοναδικά σπίτια, των οποίων τα μπαλκόνια «κρέμονται» πάνω από τη θάλασσα. Ένα ειδυλλιακό μέρος για να απολαύσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Παραπορτιάνι

Η εκκλησία στο Παραπορτιάνι, είναι μαζί με τους ανεμόμυλους το 2ο σήμα κατατεθέν της Μυκόνου. Βρίσκεται κοντά στην είσοδο του κεντρικού λιμανιού και είναι από τα πιο γνωστά αρχιτεκτονικά μνημεία. Στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο μία, αλλά 5 μικρές εκκλησίες, 4 εκ των οποίων στο έδαφος και η 5η και αρχαιότερη ένα επίπεδο πιο πάνω.

Βιβλιοθήκη

Βρίσκεται στην πλατεία, πίσω από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Στα ράφια της εκτός από τους πάνω από 10.000 τόμους βιβλίων, μπορείτε να βρείτε και μια μοναδική συλλογή από γκραβούρες και φωτογραφίες του 18ου και 19ου αιώνα.

Εκκλησίες

Στο νησί της Μυκόνου, υπάρχουν πάνω 70 εκκλησίες. Ο μεγάλος αυτός αριθμός αφενός στα υπεράριθμα τάματα των κατοίκων του νησιού και αφετέρου σε παλιές παραδόσεις σύμφωνα με τις οποίες οι κάτοικοι έθαβαν τους νεκρούς στους τοίχους οικογενειακών ναών. Οι πιο γνωστές εκκλησίες που χρονολογούνται στη μετά βυζαντινή εποχή και φημίζονται για την αρχιτεκτονική τους, είναι η Ζωοδόχος Πηγή, η Αγία Κυριακή , ο 'Αγιος Νικόλαος και η Αγία Ελένη.

Τρία Πηγάδια

Η περιοχή στη Χώρα, όπου βρίσκονται 3 πηγάδια , τα οποία τροφοδοτούσαν τη Μύκονο με νερό μέχρι το 1956.

Δημαρχείο

Το νεοκλασικό διώροφο, που στεγάζει σήμερα τη δημοτική αρχή της Μυκόνου κατασκευάστηκε στα 1780, για να στεγάσει αρχικά το Ρώσικο προξενείο και στην συνέχεια στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης την ελληνική κοινότητα.

Μοναστήρι της Παρθένου Μαρίας στο Τουρλιάνι

Το μοναστήρι χτίστηκε εκεί όπου βρισκόταν μια παλιά εκκλησία της Παναγίας. Οι επισκέπτες εκπλήσσονται από την αρχιτεκτονική του συγκροτήματος, το επιβλητικό μαρμάρινο καμπαναριό, τις βυζαντινές εικόνες και τα κάθε είδους θρησκευτικά κειμήλια, που συνιστούν μια συλλογή αμύθητης αξίας.

Μοναστήρι στο Παλιόκαστρο

Είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής στα μοναστήρια. Βρίσκεται βόρεια από την 'Ανω Μέρα, σε μια από τις αρχαιότερες περιοχές του νησιού. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Βλάσση.

Δήλος

Η Δήλος είναι ένα μικρό νησί ύψιστης αρχαιολογικής σημασίας, που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα δυτικά της Μυκόνου. Η πρόσβαση σε αυτό είναι πολύ εύκολη με καΐκια και ημερήσιες εκδρομές οργανώνονται συνεχώς. Είναι ο πιο σημαντικός πανελλήνιος ιερός χώρος, αφού σύμφωνα με τη μυθολογία είναι ο τόπος γέννησης δύο θεών, του Απόλλωνα και της 'Αρτεμης. Η κατοίκιση του νησιού χρονολογείται στον 3ο π.Χ αιώνα και η ιστορία του είναι πολύ μακριά. Κηρύχτηκε ανεξάρτητο το 314 π.χ. αλλά ξανακυριεύθηκε από τους Ρωμαίους, οι οποίοι το εγκατέστησαν ως ένα πολύ σημαντικό λιμάνι και γι αυτό άνθισε οικονομικά μέσα στα επόμενα χρόνια. Τα κτίρια στο νησί ήταν μεγαλοπρεπή και οι ναοί μοναδικοί. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1873 και το 1990 η Δήλος περιελήφθη στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, που προστατεύεται από την UNESCO, εξαιτίας της θρησκευτικής σημασίας που είχε καθ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της.

Ταξιδιωτικός Οδηγός