Paris France

Αξιοθέατα στο Παρίσι

Τι αξίζει να δείτε στο Παρίσι

Βιβλιοθήκη/ Μουσείο της Όπερας | Place de l' Opera

Οι συλλογές του επονομαζόμενου "μουσείο - βιβλιοθήκη" παρουσιάζουν την ιστορία της Όπερας τους τελευταίους 3 αιώνες. Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους φιλοξενούνται εποχικές εκθέσεις. Στη μόνιμη συλλογή θα βρείτε κοσμήματα, γλυπτά, βιβλία ιστορίας, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, σφραγίδες, διακοσμητικά αντικείμενα, λογοτεχνία, υφάσματα, κοστούμια εποχής, σκίτσα, μουσική.

Μουσείο της Orangerie | Jardin des Tuileries

Εδώ θα βρείτε την κορυφαία δουλειά του Claude Monet, τη σειρά με τα νούφαρα, η οποία κοσμεί τις οβάλ αίθουσες του ισογείου του μουσείου. Η σειρά αυτή φιλοτεχνήθηκε στον κήπο του ζωγράφου στο Ζιβερνί. Στα έργα του μουσείου περιλαμβάνεται η εξαίρετη συλλογή Γουόλτερ- Γκιγιόμ με έργα καλλιτεχνών όπως Σουτίν και 14 έργα του Σεζάν, όπως τη Μαντάμ Σεζάν, Στο Πάρκο του Σατό Νουάρ. Επίσης θα θαυμάσετε έργα το Ρενουάρ, όπως το Κορίτσια στο πιάνο, αλλά και πρώιμα έργα του Πικάσο, του Ματίς, Μοντιλιάνι.

Grevin | 10 boulevard Montmarte

Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Grevin ιδρύθηκε το 1882 και θεωρείται ισάξιο με το μουσείο Μαντάμ Τυσό στο Λονδίνο. Περιέχει ολόκληρες αναπαραστάσεις ιστορικών σκηνών (π.χ. Λουδοβίκος ΙΔ' στις Βερσαλλίες) καθώς και παραμορφωτικούς καθρέπτες στο Καμπινέ Φαναστίκ, όπου γίνονται ταχυδακτυλουργικές επιδείξεις. Εκτίθενται ομοιώματα διασημοτήτων από τον κόσμο της τέχνης, του αθλητισμού και της πολιτικής.

Μουσείο Maxim's | 3 rue Royale

Το μουσείο Maxim's παραδόθηκε στο κοινό τον Οκτώβριο του 2004 και βρίσκεται στο εστιατόριο Maxim's. Περιέχει μια εντυπωσιακή συλλογή από έπιπλα, ασημικά, γυαλικά και φωτιστικά από το 1900. Εδώ τιμάται η εποχή της Μπελ Επόκ με την αναπαράσταση των δωματίων εκείνης της εποχής όπως ακριβώς ήταν διακοσμημένα τότε.

Μουσείο Μονμάρτης | 12 rue Cortot

Από το 1875, το μεγάλο άσπρο σπίτι, αναμφισβήτητα το πιο κομψό της Μονμάρτης, διετίθετο για τη διαμονή διασήμων καλλιτεχνών, με αποτέλεσμα να φιλοξενεί σήμερα μια εκπληκτική συλλογή έργων τέχνης, πινάκων και φωτογραφιών που διηγούνται την ιστορία της Μονμάρτης.

Μουσείο Καρναβαλέ | 23 rue de Sevigne

Tο μουσείο αυτό εγκαινιάστηκε το 1880 και είναι αφιερωμένο στην ιστορία του Παρισιού. Διαθέτει εκθέματα από τη Γαλλο - Ρωμαϊκή περίοδο και τους μεσαιωνικούς χρόνους, αναμνηστικά από τα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης, πίνακες, γλυπτά, έπιπλα και αντικείμενα τέχνης από κατοικίες από το 15ο μέχρι το 19ο αιώνα.

Πτι Παλαί | Avenue Winston Churchill

Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Χτίστηκε για τη διεθνή έκθεση του 1900 γα να στεγάσει μια μεγάλη έκθεση έργων τέχνης. Σήμερα φιλοξενεί το μουσείο Καλών Τεχνών. Το παλάτι είναι διατεταγμένο γύρω από μια εντυπωσιακή ημικυκλική αυλή με κήπο, και έχει κολόνες ιωνικού ρυθμού, μια μεγάλη σκεπαστή είσοδο και έναν εντυπωσιακό θόλο. Στο μουσείο θα βρείτε εκθέματα Γάλλων καλλιτεχνών όπως των Ενγκρ, Ντελακρουά, Κουρμπέ.

Γκραν Παλαί

Κατασκευάστηκε ταυτόχρονα με το Πτι Παλαί και αποτελεί ένα επιβλητικό παλάτι που συνδυάζει μια εντυπωσιακή πέτρινη κλασσική πρόσοψη με ένα σύμπλεγμα μεταλλικών κατασκευών αρ νουβό. Φέρει μια εξαιρετικής τέχνης γυάλινη οροφή και στις τέσσερις γωνίες του ορθώνονται τα κολοσσιαία μπρούντζινα αγάλματα του Ρεσιπόν, που αναπαριστούν τέθριππα άρματα. Το κτίριο είναι πιο εντυπωσιακό τη νύχτα όταν φωτίζεται η γυάλινη οροφή του με εσωτερικό φωτισμό και έτσι οι φιγούρες των αγαλμάτων προβάλλονται στον ουρανό.

Παλαί Ρουαγιάλ

Το πρώην βασιλικό ανάκτορο ξεκίνησε το 17ο αιώνα ως κατοικία του καρδιναλίου Ρισελιέ και αργότερα πέρασε στη δικαιοδοσία του στέμματος και του Λουδοβίκου ΙΔ'. Στο θέατρο εδώ παρουσίασε τα θεατρικά του έργα ο Μολιέρος, αλλά αντικαταστάθηκε από την κομεντί Φρανσαίζ. Σήμερα μια πτέρυγα του ανακτόρου καταλαμβάνεται από το υπουργείο Πολιτισμού.

Κέντρο Πομπιντού | Place Georges Pompidou

To κέντρο Πομπιντού είναι ένα κτίριο του οποίου το εσωτερικό και εξωτερικό μέρος δείχνουν ανεστραμμένα. Οι σκάλες, οι αεραγωγοί και υδραγωγοί, αλλά και οι τεράστιες ατσάλινες σκαλωσιές του σκελετού έχουν τοποθετηθεί στο εξωτερικό του. Αυτό επέτρεψε στους αρχιτέκτονες Ρότζερς, Πιάνο και Φρανκίνι να δημιουργήσουν έναν ανοιχτό και ευρύ χώρο στο εσωτερικό για να στεγαστεί το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Ο φοβισμός, ο κυβισμός και ο σουρεαλισμός είναι μερικά από τα ρεύματα που φιλοξενούνται στο Μουσείο με καλλιτέχνες όπως ο Ματίς, Πικάσο, Μιρό και Πόλοκ.

Καθεδρικός Ναός Νοτρ-Νταμ (Παναγίας των Παρισίων)

Αριστούργημα της γοτθικής αρχιτεκτονικής, ο καθεδρικός ναός της Νοτρ-Νταμ, χτίστηκε από τον 12ο μέχρι τον 14 αιώνα και η ιδέα του συλλήφθηκε από τον Maurice de Sully. Ταυτόχρονα αποτελεί και το σημείο 0 της πόλης του Παρισιού, από το οποίο μετρούνται όλες οι αποστάσεις. Ο Πάπας Αλέξανδρος Γ' έθεσε το θεμέλιο λίθο του ναού το 1163 και επακολουθούν 170 χρόνια μόχθου μέχρι την αποπεράτωση του ναού. Στο εσωτερικό της δεσπόζουν έργα μεγάλων γλυπτών όπως οι Ραβί, Κουστού και Κουαζεβόξ. Στο ηγεμονικό αυτό περιβάλλον στέφονταν βασιλείς και αυτοκράτορες και ευλογούνταν οι σταυροφόροι. Έχει γνωρίσει όμως και ταραχές από τους επαναστάτες που τη λεηλάτησαν και τη μετέτρεψαν σε ναό λατρεία της Λογικής, αλλά και τη χρησιμοποίησαν και ως αποθήκη κρασιού.

Πύργος του 'Αιφελ

Κατασκευάστηκε για τη διεθνή έκθεση του 1889 ως μια προσωρινή παρέμβαση στον ουρανό του Παρισιού, από τον Γκυστάβ 'Αιφελ, για το οποίο επικρίθηκε ανελέητα στις μέρες του. Πρόσφατα ανακαινίστηκε και τοποθετήθηκε νέος φωτισμός και αποτελεί πλέον το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού.

Tour Montparnasse | 33 avenue du Maine

Από εδώ θα ανακαλύψετε εξαιρετική θέα προς το Παρίσι από τον 56ο όροφο του πύργου Montparnasse. Θα ανεβείτε στην κορυφή με τον γρηγορότερο ανελκυστήρα στην Ευρώπη, δηλ. 196 μέτρα μέσα σε 38 δευτερόλεπτα.

Πάνθεον | Place du Pantheon

Όταν ο Λουδοβίκος ΙΕ' ανάρρωσε από σοβαρή ασθένεια το 1744, αποφάσισε να χτίσει μια μεγαλοπρεπή εκκλησία για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στην Αγία Γενεβιέβη. Ο αρχιτέκτονας Σουφλό σχεδίασε την εκκλησία σε νεοκλασσικό ρυθμό. Με την έναρξη της επανάστασης η εκκλησία μετατράπηκε σε Πάνθεον- τόπο που θάβονταν επιφανείς Γάλλοι. Έτσι εδώ είναι θαμμένοι οι Βολταίρος, Ζαν-Ζακ Ρουσό, Βίκτορ Ουγκό και Εμίλ Ζολά.

Η Αψίδα του Θριάμβου

Ο Ναπολέων, μετά τη νίκη του στο Αούστερλιτς το 1805, υποσχέθηκε στους άντρες του ότι όταν επέστρεφαν στην πατρίδα θα επέστρεφαν κάτω από αψίδες θριάμβου. Σήμερα η ύψους 50μ. αψίδα αποτελεί το σημείο εκκίνησης παρελάσεων και εορτασμών. Στην ανατολική ζωφόρο αναπαρίσταται η αναχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων για νέες εκστρατείες και στη δυτική η επιστροφή τους.

Ίδρυμα Henri Cartier Bresson | 2 Impasse Lebouis

Σε μια περιοχή που εκτείνεται σε 600 τετραγωνικά μέτρα θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά περίπου 1000 αυθεντικές φωτογραφίες του διάσημου φωτογράφου και ιδρυτή του Agence Magnum.

Μουσείο Λούβρου

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα το μουσείο του Λούβρου χτίστηκε το 1190 από το βασιλιά Φίλιππο - Αύγουστο και αρχικά χρησίμευε ως φρούριο για την προστασία του Παρισιού από τις επιδρομές των Βίκινγκ. Επί Φραγκίσκου Α' απώλεσε τον επιβλητικό του πύργο φυλακή και αντικαταστάθηκε από ένα κτίριο αναγεννησιακού ρυθμού. Με το πέρασμα των χρόνων και των βασιλέων προστέθηκαν και νέα κομμάτια. Πιο πρόσφατη προσθήκη είναι η γυάλινη πυραμίδα, στο κεντρικό προαύλιο, από την οποία ο επισκέπτης εισέρχεται στο μουσείο. 8 είναι τα τμήματα στα οποία χωρίζεται η συλλογή του Λούβρου: εκθέματα από την Ανατολή, Ισλαμική τέχνη, Αιγυπτιακές αρχαιότητες, Ελληνικές, Ετρουσκανές και Ρωμαϊκές αρχαιότητες, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, έργα τέχνης, σκίτσα μέχρι το 1848. εδώ φιλοξενούνται έργα όπως η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, η Αφροδίτη της Μήλου (γλυπτό της Μήλου από τους ελληνιστικούς χρόνους), η αυτοπροσωπογραφία του γερμανού ζωγράφου 'Αλμπρεχτ Ντύρερ, η Σταύρωση μετά Δωρητών του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco), ο Κώδικας νόμων του βασιλιά της Βαβυλωνίας Χαμουραμπί.

Μουσείο Πικάσο | Hotel Sale 5, rue de Thorigny

To μουσείο Πικάσο εγκαινιάστηκε το 1986 από το γαλλικό κράτος το οποίο είχε κληρονομήσει πολλά έργα του διάσημου Ισπανού καλλιτέχνη έναντι φόρων, αφού το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το έζησε στη Γαλλία. Το μουσείο στεγάζεται στο μέγαρο Σαλέ, ένα αρχοντικό του 17ου αιώνα στο Μαραί. Η συλλογή περιλαμβάνει έργα από την γαλάζια, ροζ και κυβιστική περίοδο της καλλιτεχνικής εξέλιξης του Πικάσο. Ενδεικτικά θα βρείτε έργα όπως Το φιλί, Οι λουόμενοι, Δύο γυναίκες τρέχουν στην παραλία και μία αυτοπροσωπογραφία.

Μουσείο Rodin | 79 rue de Varenne

O Oγκύστ Ροντέν είναι γνωστός ως ο μεγαλύτερος Γάλλος γλύπτης του 19ου αιώνα. Μερικά από τα πιο φημισμένα γλυπτά του που εκτίθενται στον κήπο είναι Οι αστοί του Καλαί, Ο σκεπτόμενος, Οι πύλες της κολάσεως και ο Μπαλζάκ. Επίσης θα δείτε τις συνθέσεις του Το Φιλί και Εύα.

Μουσείο Ορσαί | 1 rue de la Legion-d'Honneur

To 1986, 47 χρόνια αφότου έπαψε να λειτουργεί ως σταθμός της κύριας σιδηροδρομικής γραμμής , το έξοχο δημιούργημα του Βικτόρ Λαλού λειτούργησε ως νέο Μουσείο Ορσαί. Κατασκευα΄στηκε αρχικά από την εταιρεία σιδηροδρόμων της Ορλεάνης, ως τελικός σταθμός το τραίνου στην καρδιά του Παρισιού, μετά βίας απέφυγε την κατεδάφιση το 1970. Κατά τη διαδικασία της μετατροπής, μεγάλο μέρος της αρχικής διάπλασης διατηρήθηκε. Το νέο μουσείο δημιουργήθηκε για να στεγάσει τις τέχνες της περιόδου 1848-1914. Διάσημα έργα που φιλοξενούνται εδώ είναι η Πύλη της Κόλασης του Ροντέν, ο Χορός στο Μουλέν ντε λα Γκαλέτ του Ρενουάρ, η Ωραία Αγγέλα του Γκογκέν, η Μικρή δεκατετράχρονη Χορεύτρια του Ντεγκά (γλυπτό), το Κυνήγι της Τίγρης του Ντελακρουά καθώς και αναρίθμητα έργα των Μονέ, Μανέ κ.α.

Place de la Concorde

To 1750, ο αρχιτέκτονας Gabriel σχεδίασε την πλατεία αυτή που αποτελεί τη μεγαλύτερη στην πόλη. Το 1972 το άγαλμα του Λουδοβίκου ΧV αντικαταστάθηκε με την γκιλοτίνα στην οποία απαγχονίστηκαν ο Λουδοβίκος XVI, η Μαρία Αντουανέτα και πολλοί άλλοι. Το 19ο αιώνα πλέον η πλατεία διακοσμήθηκε με συντριβάνια και τον οβελίσκο από το Λούξορ της Αιγύπτου.

Place des Vosges

Οι Παριζιάνοι και οι επισκέπτες θεωρούν την πλατεία αυτή ως μία από τις ομορφότερες πλατείες του κόσμου. Η εντυπωσιακή συμμετρία της παραμένει άθικτη έπειτα από 400 χρόνια. Την περιβάλλουν 36 κατοικίες, 9 σε κάθε πλευρά, από τούβλα και πέτρες, με στέγη από πλάκες και φεγγίτες πάνω από καμάρες. Υπήρξε το θέατρο πολλών ιστορικών γεγονότων ανά τους αιώνες. Ο Βίκτωρας Ουγκό έζησε εδώ επί 16 χρόνια.

Place Vendome

Ξεκίνησε να χτίζεται το 1698 και αποτελεί το καλύτερο δείγμα κομψότητας του 18ου αιώνα στην πόλη. Ανάμεσα στις διασημότητες που έμενα εδώ ήταν ο Φρεντερίκ Σοπέν στον αριθμό 12, και ο Σεζάρ Ριτζ όπου αργότερα έχτισε και το ομώνυμο ξενοδοχείο του.

Sacr-Coeur

Με το ξέσπασμα του γαλλο-πρωσικού πολέμου το 1870 δύο καθολικοί επιχειρηματίες ορκίστηκαν να χτίσουν μία εκκλησία αφιερωμένη στην Ιερή Καρδιά του Χριστού, αν η Γαλλία απέφευγε την επικείμενη πρωσική εισβολή. Έτσι λοιπόν το έργο ανέλαβε ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού Γκυμπέρ και οι εργασίες ξεκίνησαν το 1875 πάνω σε σχέδια του Πολ Αμπαντί. Ο ωοειδής τρούλος της εκκλησίας αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο σημείο του Παρισιού μετά τον Πύργο του 'Αιφελ, ενώ η καμπάνα της εκκλησίας είναι μία από τις πιο βαριές του κόσμου και ζυγίζει 18,5 τόνους.

Ταξιδιωτικός Οδηγός