Santorini Greece

Αξιοθέατα στη Σαντορίνη

Τι αξίζει να δείτε στη Σαντορίνη

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Το νησί της Σαντορίνης, θεωρείται από τους ομορφότερους προορισμούς στην Ελλάδα και είναι ανάμεσα στους 3 πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης. Το νησί πήρε την μορφή που έχει σήμερα, μετά από μια σειρά, ηφαιστειακών εκρήξεων, που επηρέασαν, όλο το Αιγαίο, μέχρι και την Κρήτη. Το πραγματικό όνομα της Σαντορίνης ήταν Κάλλιστη και Στρογγυλή. Η αποίκιση του νησιού ξεκίνησε πριν το 16ο π Χ αιώνα, στην Μινωική εποχή. Από τότε η Σαντορίνη ήταν ένα πολύ σημαντικό εμπορικό κέντρο της εποχής. Γύρω στα 1550-1500 π. Χ. μια ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, προκάλεσε τη διάσπαση του κεντρικού τμήματος του νησιού και τη δημιουργία δύο μικρότερων νησιών της Θηρασιάς και Νέας Καμένης. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Σαντορίνη πέρασε στη Βενετική κυριαρχία και τότε απέκτησε και το σημερινό της όνομα, που προέρχεται από την Αγία Ειρήνη (Santa Irini). Για τους επόμενου 6 αιώνες το νησί ήταν αρχικά υπό τη διοίκηση του Δούκα της Νάξου και στην συνέχεια υπό την κυριαρχία των Τούρκων, μέχρι να καταλήξει να προσαρτηθεί στο ελληνικό κράτος. Το 1956 μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη και μια επακόλουθη ισχυρή σεισμική δόνηση έπληξαν το νησί και το κατέστρεψαν ολοσχερώς. Ωστόσο, οι κάτοικοι κατάφεραν να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους και να ξαναδημιουργήσουν τις περιουσίες τους, δίνοντας ώθηση στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένα από τα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε, κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο νησί της Σαντορίνης.

ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, διοργανώνονται καθημερινά εκδρομές προς το ηφαίστειο και τα ιαματικά λουτρά της περιοχής. Από το λιμάνι του Αθηνιού και από το παλιό λιμάνι της Θήρας, αναχωρούν διαρκώς βάρκες, προς την περιοχή του ηφαιστείου. Η εκδρομή συνήθως περιλαμβάνει αναρρίχηση στο λόφο του ηφαιστείου, μπάνιο στα ιαματικά λουτρά, στάση στη Θηρασία για μπάνιο και φαγητό και επιστροφή. Η διαδρομή στοιχίζει συνήθως 20 με 25€, ανάλογα με τους προορισμούς που έχετε επιλέξει, ενώ τα παιδιά κάτω των 12 ετών, πληρώνουν το μισό εισιτήριο. Αν αποφασίσετε να φύγετε από το παλιό λιμάνι της Θήρας μπορείτε να φτάσετε εκεί είτε μετά από 45 λεπτά περπάτημα, είτε με το τελεφερίκ που περνά κάθε 15 λεπτά από τις 7.30-21.00 και στοιχίζει 3,5€.

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ

Τηλέφωνο: +302286081366
Εισιτήρια: ειδικά εισιτήρια για το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Προϊστορικό Μουσείο, τον Αρχαιολογικό Χώρο του Ακρωτηρίου και την Αρχαία Θήρα. Στοιχίζουν € 8 το κανονικό και € 4 το μειωμένο.

Το Ακρωτήρι βρίσκεται στη νότια ακτή της Θήρας και είναι από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς στο Αιγαίο. Η αποίκιση του χρονολογείται γύρω στη Νεολιθική εποχή. Η μεγάλη έκταση του οικισμού, το περίτεχνα κατασκευασμένο αποχετευτικό σύστημα, τα πολυώροφα κτίρια με τις υπέροχες τοιχογραφίες και τα έπιπλα, μαρτυρούν την μεγάλη ανάπτυξη του οικισμού. Το Ακρωτήρι επικοινωνούσε συχνά με άλλες σημαντικές περιοχές όπως η Κρήτη, η Ηπειρωτική Ελλάδα, τα Δωδεκάνησα, η Κύπρος, η Συρία και η Αίγυπτος. Οι σεισμοί και οι εκρήξεις που ακολούθησαν τα μετέπειτα χρόνια σήμαναν και το τέλος του οικισμού, στο τέλος του 17ου π.Χ. αιώνα. Η λάβα από την έκρηξη, κάλυψε όλο το νησί, όπως ακριβώς συνέβη με την Πομπηία.

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΡΑΣ

Τηλέφωνο: +302286023217
Φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι, στον Ποταμό και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους στο νησί. Είναι μια υπέροχη έκθεση που σας ταξιδεύει στην ιστορία του νησιού.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΡΑΣ

Τηλέφωνο: +302286022217
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήρας, χτίστηκε το 1960, για να αντικαταστήσει το παλιό μουσείο που καταστράφηκε εξαιτίας του σεισμού. Περιλαμβάνει διάφορες εκθέσεις όπως : αγάλματα και γλυπτά από την Αρχαϊκή μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή, επιγραφές από την Αρχαϊκή μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή, βάζα και πήλινα αγγεία από τη Γεωμετρική μέχρι τη Ελληνιστική εποχή.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗ

Βυζαντινή εκκλησία του 11ου π.Χ αιώνα με υπέροχες τοιχογραφίες. Κατάφερε να επιβιώσει μετά από πολλές λεηλασίες και φυσικές καταστροφές, κυρίως σεισμούς. Στις 15 Αυγούστου γίνεται διοργανώνεται μεγάλη γιορτή για τον εορτασμό της Παναγίας.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΡΓΥΡΟΥ

Τηλέφωνο: +302103223100, +302103216855 (Αθήνα) και +30286031669, +302286033064 (Σαντορίνη)
Ώρες- Ημέρες λειτουργίας: υπάρχουν καθημερινά προγράμματα λειτουργίας από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Εισιτήρια: 3€ με ξενάγηση.

Το Αρχοντικό αυτό είναι ένα από τα πιο αξιόλογα νεώτερα μνημεία της Σαντορίνης, στη Μεσσαριά. Συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Σαντορίνης με πολλά εκλεπτυσμένα, μοντέρνα στοιχεία διακόσμησης. Το ταβάνι με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες, τα έπιπλα και τα εργαλεία του επάνω ορόφου, συντηρούνται με πολύ μεγάλη προσοχή. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν το κλίμα της εποχής και τη ζωή του μεγάλου γαιοκτήμονα του 19ου αιώνα. Στο ισόγειο στεγάζεται ένας ξενώνας 5 αστέρων και προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις και οδηγούς για τον επάνω όροφο. Από το υπουργικό διάταγμα του 1985, το κτίριο αναγνωρίστηκε ως έργο τέχνης και περικυκλώνεται από μια προστατευτική ζώνη 50 μέτρων.

ΑΡΧΑΙΑ ΘΗΡΑ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστό, Τρίτη-Κυριακή 08.30-15.00 Εισιτήρια: 2€ το κανονικό και 1€ το μειωμένο

Ο οικισμός της Αρχαίας Θήρας δημιουργήθηκε το 19ο π.Χ. αιώνα από τους Δωριείς, των οποίων ο ηγέτης ονομαζόταν Θήρας. Βρίσκεται στο βουνό ανάμεσα στο Καμάρι και στη Περίσσα. Ο οικισμός συνεχίστηκε να αποικείται για πολλά χρόνια, μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο. Τα σωζόμενα ευρήματα, χρονολογούνται στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.

ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ

Τηλέφωνο: +30286022244 Fax: +30286022428
Ημέρες-Ώρες λειτουργίας: Μάιο-Σεπτέμβριο, καθημερινά 10:30 - 13:30 και 17:00 - 20:00, Κυριακές, 10:30 - 16:30. Οκτώβριο, καθημερινά 10:00 - 16:00, Κυριακές 10:00 - 16:00

Το Μέγαρο Γκύζη, στεγάζεται σε ένα φοβερό παλιό αρχοντικό στη Θήρα. Φιλοξένει πολλές εκθέσεις με παραδοσιακές στολές, χάρτες και φωτογραφίες της Σαντορίνης, από το 16ο μέχρι το 19ο αιώνα, καθώς και χειρόγραφα από την καθολική εκκλησία.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ

Τηλέφωνο: +302286081011 Fax: +0302286081606
Ο πασίγνωστος Έλληνας οινοπαραγωγός Μπουτάρης, ίδρυσε στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης, μια οινοπαραγωγό μονάδα, στην οποία οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής και εμφιάλωσης του κρασιού, καθώς επίσης και να δοκιμάσουν και να αγοράσουν εξαιρετικές ποικιλίες.

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΑΣ

Τηλέφωνο: +302286071156 fax: +302286071271
Βρίσκεται στο γραφικό οικισμό της Οίας, στα συντρίμμια του Βενετικού κάστρου. Το μουσείο διαθέτει διάφορα αντικείμενα από τη ναυτική ιστορία του νησιού και μια σπουδαία συλλογή από βιβλία.

Ταξιδιωτικός Οδηγός