Skiathos Greece

Αξιοθέατα στη Σκιάθο

Τι αξίζει να δείτε στη Σκιάθο

Νησάκι του Μπούρτζι

Βρίσκεται μπροστά από την πόλη της Σκιάθου. Το Μπούρτζι ήταν ένα κάστρο, που χρίστηκε από τα αδέλφια Γκύζη που κυριαρχούσαν στο νησί από το 1207. Καταστράφηκε το 1660 από το διάσημο Βενετό ναύαρχο Μοροσίνι ( ο οποίος βομβάρδισε επίσης και τον Παρθενώνα). Το Μπούρτζι συνδέεται με τη Σκιάθο με μια γέφυρα και χωρίζει το λιμάνι σε δύο μικρότερα, το παλιό, και το καινούργιο. Σήμερα μπορείτε να δείτε τα χαλάσματα του κάστρου και το σημείο που ήταν χτισμένη η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και η δεξαμενή του κάστρου. Αργότερα στις αρχές του 20 αιώνα, χτίστηκε στο νησί ένα δημόσιο σχολείο, που σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο και είναι ιδανικό τοπίο για έναν περίπατο ανάμεσα στα πεύκα που το αγκαλιάζουν.

Κάστρο

Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού και ήταν το φυσικό οχυρό, όπου το 14ο αιώνα βρήκαν καταφύγιο οι ντόπιοι για να αποφύγουν τις επιθέσεις των πειρατών. Το Κάστρο ήταν υπό Βυζαντινή διοίκηση μέχρι το 1453, έπειτα πέρασε στα χέρια των Βενετών (μέχρι το 1538) και κατέληξε υπό Τουρκική κατοχή μέχρι την επανάσταση του 1821. Εκτός από το Κάστρο, αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία της Γέννησης του Χριστού, που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Η πρόσβαση δεν είναι δυνατή μέχρι τέλους με αυτοκίνητο και γι αυτό πρέπει να διανύσετε μια μικρή απόσταση με τα πόδια για να φτάσετε.

Μουσείο

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ήταν γόνος γνωστής οικογένειας και γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στο νησί της Σκιάθου. Θεωρείται από τους κορυφαίους σύγχρονους Έλληνες πεζογράφους. Το σπίτι του, στην πόλη της Σκιάθου έχει μετατραπεί σε μουσείο, που δεν μπορεί να σας δώσει μια εικόνα για τα αριστουργήματα που έγραφε, αλλά μπορεί να σας δώσει μια καλή αναπαράσταση για τη ζωή στο νησί το 19ο αιώνα. Τηλέφωνο: 2427023843.

Υδροβιότοπος

Η λίμνη Στροφιλιά, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σκιάθου, ακριβώς πίσω από την παραλία στις Κουκουναριές. Είναι ένα μαγευτικό τοπίο στο οποίο θα απολαύσετε την ομορφιά και την ηρεμία της φύσης. Πολλά περιβαλλοντικά ευρωπαϊκά προγράμματα στηρίζουν τον υδροβιότοπο, ως τόπο υψηλής οικολογικής σημασίας.

Μοναστήρι

Η Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας, είναι από τα πιο παλιά μοναστήρια και αξίζει να την επισκεφτείτε. Χτίστηκε το 1792 και θα τη βρείτε στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού.

Εκκλησίες

Πολλές ορθόδοξες, γραφικές εκκλησίες υπάρχουν για να προσκυνήσετε στην πόλη της Σκιάθου: Παναγία Εικονίστρια, Τρεις Ιεράρχες, Παναγία Λίμνια, Παναγία Κεχριά.

Αρχιτεκτονική

Κάνοντας μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια της πόλης, θα απολαύσετε τα νεοκλασικά κτίρια, τα άσπρα σπίτια και τους καταπράσινους κήπους τους.

Μερικές μικρές και χρήσιμες συμβουλές...

Αν θέλετε να πάτε σε εκκλησίες ή μοναστήρια, αποφύγετε τα σορτσάκια, τα μαγιό και τα T-shirts, γιατί είναι πολύ πιθανόν να σας απαγορεύσουν την είσοδο. Καλό θα ήταν να βγάλετε και το καπέλο σας, σε ένδειξη σεβασμού στον ιερό χώρο. Οι φωτογραφίες δεν επιτρέπονται πάντα και γι αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε πριν τραβήξετε.

Ταξιδιωτικός Οδηγός