Zante Greece

Αξιοθέατα στη Ζάκυνθο

Τι αξίζει να δείτε στη Ζάκυνθο

Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Διονυσίου

Ο 'Αγιος Διονύσιος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1546 , αρνήθηκε την υψηλή κοινωνική θέση του και αφιέρωσε τη ζωή του σε φιλανθρωπίες. Είναι ο προστάτης του νησιού και για αυτό το 1708 χτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Διονυσίου που είναι αφιερωμένη στο 'Αγιο. Τα κόκαλα του Αγίου βρίσκονται στο ναό και πλήθος προσκυνητών έρχονται κάθε χρόνο στη Ζάκυνθο, στις 24 Αυγούστου που γιορτάζει για να τον προσκυνήσουν. Η αρχιτεκτονική του ναού είναι βυζαντινή, χωρίς τρούλο και μπορείτε να θαυμάσετε τις μοναδικέ εικόνες και τοιχογραφίες. Η εκκλησία βρίσκεται κοντά στο λιμάνι, στο νότιο τμήμα της πόλης.

Εκκλησία της Αγίας Μαύρας

Η εκκλησία της Αγίας Μαύρας βρίσκεται στο χωριό Μαχεράντο και γιορτάζει στις 3 Μαΐου. Η εκκλησία είναι βασιλική χωρίς τρούλο με μοναδικές εικόνες, και είναι μία από τις πιο σημαντικές εκκλησίες του νησιού. πλήθος κόσμου πηγαίνει κοσμήματα και κάνει τάματα στην εικόνα της Αγίας Μαύρας που θεωρείται θαυματουργή.

Βενετικό Κάστρο

Το Βενετικό Κάστρο βρίσκεται στο λόφο του Μπόχαλη, πίσω από την πόλη της Ζακύνθου. Το κάστρο καταστράφηκε από τους διαδοχικούς σεισμούς που έπληξαν το νησί και σήμερα μπορείτε να δείτε μόνο κάποια χαλάσματα. Στην περιοχή αυτή ήταν χτισμένη η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, επηρεασμένη από τη βενετική αρχιτεκτονική. Αξίζει να πάτε για να μεταφερθείτε λίγο στην ατμόσφαιρα εκείνης της εποχή αλλά και για να απολαύσετε την πανοραμική θέα.

Δημαρχείο - Βιβλιοθήκη

Το κτίριο βρίσκεται στην πλατεία Σολομού και πριν το σεισμό του 1953 διέθετε πλούσια συλλογή από βιβλία και έγγραφα. Ωστόσο χάρη στις δωρεές πολλών Ζακυνθινών η βιβλιοθήκη ξαναχτίσθηκε από την αρχή σήμερα περιλαμβάνει βιβλία, φωτογραφίες, παλιές εφημερίδες από το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο και οτιδήποτε γραπτό έχει σχέση με την ιστορία και την παράδοση της Ζακύνθου.

Βυζαντινό Μουσείο(26950 42714)

Το Βυζαντινό Μουσείο βρίσκεται στην πλατεία Σολομού, στο κέντρο της πόλης και χτίστηκε μετά το σεισμό του 1953. το μουσείο είναι χωρισμένο σε 3 επίπεδα στα οποία μπορείτε να δείτε διαφορετικές εκθέσεις. Υπάρχουν βυζαντινές εικόνες, γλυπτά, αγάλματα, τοιχογραφίες, πίνακες από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες από τη βυζαντινή εποχή μέχρι το 19ο αιώνα. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά 8.30 με 15.00 εκτός από τη Δευτέρα.

Μουσείο Διονυσίου Σολωμού, Αντρέα Κάλβου και άλλων Ζακυνθινών (2695 0 28982)

Το μουσείο αυτό βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία του Αγίου Μάρκου και είναι αφιερωμένο στους διάσημους Ζακυνθινούς καλλιτέχνες, που αποτελούν εθνικά σύμβολα. Μπορείτε να δείτε χειρόγραφα, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, πορτραίτα, ρούχα, μουσικά όργανα , είδη κεραμικής, αγάλματα. Στην είσοδο του μουσείου υπάρχει η προτομή και η ταφόπλακα του Διονυσίου Σολομού καθώς και ένα κομμάτι από το λόφο στον οποίο εμπνεύστηκε και έγραψε τον Ύμνο στην Ελευθερία, που αποτελεί τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9.00 μέχρι τις 14.00.

Μουσείο Γρηγορίου Ξενόπουλου (2695 0 23870)

Βρίσκεται στο λιμάνι, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου και είναι ανοιχτό καθημερινά. Ο Γρηγόρης Ξενόπουλος ήταν ένας διάσημος Ζακυνθινός συγγραφέας και το μουσείο είναι αφιερωμένο στη ζωή, στο έργο του και στην οικογένεια του. Στον πρώτο όροφο υπάρχουν χειρόγραφα, δημοσιεύσεις και ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Στο δεύτερο όροφο υπάρχουν έπιπλα και αντικείμενα της οικογένειας με μεγάλη συναισθηματική αξία.

Ναυάγιο

Το Ναυάγιο είναι μια μικρή παραλία στην ανατολικά πλευρά του νησιού και είναι προσβάσιμη μόνο με βάρκα. Είναι η πιο γραφική παραλία του νησιού και πήρε το όνομα της επειδή υπάρχει ένα ναυαγισμένο καράβι. Το καράβι αυτό μετάφερε παράνομα τσιγάρα και ναυάγησε σε αυτή την παραλία. Ακόμα και αν δε θέλετε να πάτε για μπάνιο με βάρκα, μπορείτε να πάτε από το δρόμο στον λόφο πάνω από την παραλία και να θαυμάσετε το θέαμα από ψηλά.

Μαραθονήσι

Το Μαραθονήσι είναι ένα μικρό νησάκι που βρίσκεται στην περιοχή Λίμνη Κερί. Από τη Λίμνη Κερί διοργανώνονται καθημερινά εκδρομές προς το Μαραθονήσι, που απέχει μόνο λίγα λεπτά. Έχει πλούσια βλάστηση, καθαρά νερά και λεπτή χρυσαφένια άμμο. Μην παραλείψετε να το επισκεφτείτε, είναι ένα τοπίο πραγματικά μοναδικό.

Θαλάσσιο Πάρκο

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή, στην παραλία του Λαγανά. Σκοπός του είναι να προστατέψει την υπό εξαφάνιση θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα. Τις πρώτες μέρες του Ιουνίου κάθε μία θηλυκή χελώνα αφήνει γύρω στα 100-120 αβγά στην άμμο για 55 ημέρες. Υπολογίζεται ότι μόνο από 10 αυγά από κάθε φωλιά θα γεννηθούν μικρές χελώνες. Τα αυγά κινδυνεύουν από τη ρύπανση, το θόρυβο, τα φώτα, τις ομπρέλες, τις βάρκες.. για το λόγο αυτό αν επισκεφτείτε παραλίες που αναπαράγονται οι χελώνες να είστε προσεκτικοί.

Ταξιδιωτικός Οδηγός